ABD başkanlık seçiminin Türkiye ekonomisine yansımaları

ABD başkanlık seçiminin Türkiye ekonomisine yansımaları
16:00 - Kasım 3 2020 Salı

İncekara, seçilirse Joe Biden durumun Türkiye açısından biraz olumsuz olabileceğini belirterek, “Dolar / TL için açılan piyasalarda hafif bir artış olduğu söylenebilir” dedi.

Demokrat Joe Biden seçimlerinde 3 Kasım seçimlerinde ABD Cumhuriyetçi başkanlık başkanlığı ile birlikte mücadele eden Donald Trump, ABD ilişkileri açısından oldukça önemli pozlar veriyor. İstanbul Kent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rahmi İncekara, ABD’de seçimlerin sonuçları ve senaryoları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ABD’deki seçimlere dünyanın kilitlendiğini belirten Dr. İncekara, “ABD’deki seçimin sonucunu başta piyasalar olmak üzere tüm aktörler merak ediyor. Donald Trump ile Joe Biden arasındaki çatışmada farklılıklar var,” Özellikle ekonomide… Bu noktada Joe Biden’in altyapı yatırımlarını artıracağı gerçeği var ve konu ile ilgili yatırımlar yapacağını belirtti.

“Trump’ın yeniden seçilmesiyle, tüm dinamikler aynı şekilde devam edecek.”

Donald Trump’ın Türkiye tarafından yeniden seçilen cumhurbaşkanı seçtiği tüm dinamiklerin aynı şekilde devam edeceğinin altını çizen Dr. İncekara, “Trump’ın aynı şekilde cumhurbaşkanının gözünde olumlu izlenim bırakması bekleniyor -Amerikan ilişkileri, doların değeriyle dalgalı bir seyir izledi, “Piyasadaki dinamikler ve aktörler Trump’ı iyi tanıdıkça pek bir şey değişmeyecek,” dedi.

“Seçimlerin tamamlanmaması, tüm dünya ekonomileri için büyük bir çöküş demektir.”

ABD’de seçimler bitmezse piyasaların büyük panik içinde olabileceğini belirten Dr. İncekara, “Küresel bazda bu dalgalanma piyasaları sarsabilir. Borsalarda ve dolar / TL’de satışlar olacak. Önümüzdeki günlerde artabilir. Sonuç olarak seçimlerin tamamlanması çok önemli bir konu olarak öne çıkıyor. Seçimlerin tamamlanmaması tüm dünya ekonomileri için büyük bir çöküş anlamına geliyor “şeklinde konuştu.

“Türkiye’deki piyasa, biraz daha iyimser seçilen Trump ile buluşuyor”

Olumsuz bir duruma düşüldüğünde Türkiye açısından biraz daha fazla vurgulanabileceğini söyleyen Biden, Dr. İncekara, “Özellikle Joe Biden’ın Türkiye ve CAATS yaptırımlarına karşı tavrının sert bir şekilde masaya oturduğunu görüyoruz. Biden’le ilişkilerini yüksek seviyede tuttu ve ABD ile dirsekli ilişkileri söz konusu olacak.Biden dolar terimlerinin seçimi Türkiye / TL artışı sağlayabilir. Türkiye piyasaları genel olarak Donald Trump seçimini biraz daha iyimser karşılayacak. Piyasalar açıldığında dolar / TL’de bir miktar artış olabilir. Aynı zamanda borsada da satışlar olabilir. “

En kötü senaryonun ABD seçimlerini belirlemediğini vurgulayan Dr. İncekara, “İki aday arasındaki fark küçükse, Trump’ın Biden’a yönelik eleştirilerini ve seçimdeki itirazlarını yapması mümkündür. Seçimlerin sonucu hemen belli olmuyor Piyasalar bu durumu olumsuz olarak finanse edecek Dolar ve altın tüm dünyada artabilir Bu durumda özellikle Dolar karşısında değer kaybı anlamına gelecektir. Gelişmekte olan ülkelerin pazarları. Gelişmekte olan ülkeler, Trump veya Biden’in seçilmesini isteyecek.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi