81 ilde yağmur için dua

81 ilde yağmur için dua
15:00 - Aralık 11 2020 Cuma

Dünya kuraklıkla mücadele ediyor. Yağmurun olmaması herkesi endişelendiriyor. Aralık ayında herkes bahar gibi hissediyor. Kuraklık sonrası camilerde Cuma namazının ardından yağmur namazı kılındı.

Ayasofya-i Kebir Camii-i Şerifi’de yağmur duası yapıldı

Türkiye’de son dönemlerde yaşanan kuraklık nedeniyle Cuma namazının ardından tüm camilerde özel dualar okundu. Ayasofya Camii’ni dolduran vatandaşlar, namazın ardından kuraklığın azalması için dua etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı, son dönemde yaşanan kuraklık nedeniyle Cuma namazının ardından suyu ekonomik olarak kullanmak için hutbe verdi. Tüm camilerde namaz sonrası yağmur namazları kılınmıştır. Cuma namazında Ayasofya Camii ve Camii’ne gelen vatandaşlar camiyi tamamen doldurdu. Dışarıya paspaslar serilerek sosyal mesafe ve maske kurallarına uygun olarak Cuma namazı kılındı. “Su: Hayat ve Şifa Kaynağımız” konulu vaaz okundu. Suyun bilinçli kullanımı ve israf edilmemesi konusunda uyarıların yapıldığı hutbeden sonra yağmur namazı kılındı.

Cuma namazı için Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’ye geldiğini belirten Ali İrgin, “Cuma namazını kılmalıyız dedik. Yağmur duasına katılacağım. Ben bu niyetle geldim. Böyle güzel bir yerde yağmur namazına katılmak bir onurdur ”. Yağmur namazına gelen vatandaşlardan Şaban Parlar, “Hem Cuma namazına hem de yağmur namazına geldik. Allah tüm inanan Müslümanlara ve bize yardım etsin. Bu sizi kuraklıktan kurtaracak. Umarım yağmur duası kabul edilir ”.

Yağmur namazının ardından konuşan Mithat Esen, “Ülkemizin büyük bir kısmında kuraklık var. Kuraklığın geçmesi için Rabbimize dua ettik. Ayrıca corona virüsü için dua ettik. İnşallah bir an önce yağmur ve koronanın ortadan kalkmasıyla bizi mutlu edecek haberleri almayı umuyoruz ”dedi.

BAYBURT

Cuma namazının ardından son dönemde ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle tüm camilerde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yağmur duası yapıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinde, son üç aylık kuraklığa ilişkin haritalar yayınlandı. Yayınlanan haritaya göre Türkiye’de yağışların önemli bir kısmının görülmediği ve şiddetli kuraklık yaşandığı görüldü. Yağışların kademeli olarak azalması büyük bir kuraklık tehdidi oluştururken, uzmanlar bu konuda açıklamalarda bulunarak kuraklığa dikkat çekti. Yayınlanan haritada, Bayburt’taki şiddetli kuru (acil) durumu gösteren kahverengi renkle gösterilmiştir.

ERZİNCAN

Cuma namazının ardından son dönemde ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle tüm camilerde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yağmur duası yapıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinde, son üç aylık kuraklığa ilişkin haritalar yayınlandı. Yayınlanan haritaya göre Türkiye’de yağışların önemli bir kısmının görülmediği ve şiddetli kuraklık yaşandığı görüldü. Yağışların kademeli olarak azalması büyük bir kuraklık tehdidi oluştururken, uzmanlar bu konuda açıklamalarda bulunarak kuraklığa dikkat çekti. Yayınlanan haritada, Erzincan’daki şiddetli kurak (acil) durumu gösteren kahverengi renkle boyanmıştı.

Kuraklık nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı Cuma namazının ardından tüm camilerde yağmur namazını kıldı.

Vaazda, “Son zamanların en kurak yılını yaşadığımız bu günlerde ülkemizde su ve yağmura ihtiyaç var. Siz değerli cemaatimizi Cuma namazından sonra yapacağımız yağmur namazına katılmaya davet ediyorum.

Su gibi bir hazinenin paha biçilmez olduğunu vurgulayan hutbe şöyledir:

Suyumuz yerin derinliklerine çekildiyse, onu Rabbimizden başka kimse bize geri getiremez.

Bugün yeryüzünde milyonlarca insan bir damla temiz ve tatlı su özlemiyle yaşarken, görevimiz bize sonsuz şükretmektir: Bizi besleyen, aldatan, ihtiyaçlarımızı karşılayan, ev sahibi Allah’a hamd olsun. bize!

Minnettarlığımızın bir gereği olarak, nimeti takdir edelim ve suyu kullanırken bilinçli hareket edelim. İhtiyacımız olandan daha fazla su tüketerek geleceğimizi tehlikeye atmayalım. Diğer canlıların haklarını ihlal ederek vebaya girmeyelim.

KAMYONET

Diyanet İşleri Başkanlığı, tüm illerde olduğu gibi Van’da da son dönemde ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle Cuma namazının ardından yağmur namazını kıldı.

Meteorolojik kuraklık koşullarının son üç aydır yağış eksikliği ile ilgili haritaların resmi internet sitesi üzerinden yayınlanmasının ardından Türkiye’nin önemli bir bölümünde şiddetli kuraklık yaşandığı gözlendi. Yağışın azalması büyük bir kuraklık tehdidi oluştururken, Diyanet İşleri Başkanlığı Cuma namazının ardından tüm camilerde yağmur namazını kıldı.

Vaazda, “Bugünlerde son zamanların en kurak yılını yaşıyoruz, ülkemizde su ve yağmura ihtiyaç var. Siz değerli cemaatimizi, Cuma namazından sonra yapacağımız yağmur namazına katılmaya davet ediyorum.

Su gibi bir hazinenin paha biçilmez olduğunu vurgulayan hutbede, “Suyumuz yerin derinliklerine çekilirse, Rabbimizden başka kimse onu bize geri getiremez. Bugün dünyada yaşayan milyonlarca insan bir damla temiz ve tatlı su özlemi çekerken, bizim görevimiz bize sonsuz minnettarlık vermektir. Bizi besleyen, ihtiyaçlarımızı karşılayan ve ev sahipliği yapan Allah’a hamd olsun! Minnettarlığımızın bir gereği olarak, nimeti takdir edelim ve suyu kullanırken bilinçli hareket edelim. İhtiyacımız olandan daha fazla su tüketerek geleceğimizi tehlikeye atmayalım ”.

KAYSERİ

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı, 81 ilden vatandaşları Cuma namazını okumak için yağmur duasına davet ettikten sonra, Kayseri’de Cuma namazından önce yağmur için dua etti.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı, 81 ilde yapılacak Cuma namazında camilerde yağmur okunması için vatandaşları dua etmeye çağırdı. Çağrının ardından Kayseri’de Yeni Mahalle cami ve Develi Çarşı camiinde cemaat kuran vatandaşlar sosyal mesafe kurallarına uygun olarak namazın yanında yer aldı.

GÜMÜŞHANE

Gümüşhane’deki 520 camide Cuma namazının ardından yağmur namazı kılındı.

2020 yılında Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Gümüşhane’nin emriyle geçen yılın en kurak sezonunu yaşadı ve il genelinde 520 caminin tamamında Cuma namazının ardından yağmur duası yapıldı.

Şehir merkezinin en büyük camilerinden Kemaliye Camii’nde İl Müftüsü Dr.Mehmet Sırrı Şık’ın vaazında benzer konularda açıklamalarda bulunmasının ardından cuma hutbesinde suyun önemi ve su israfına ilişkin ayet ve hadislerden örnekler verildi. “Su bizim yaşam kaynağımız ve şifamızdır” konulu.

Hutbenin okunmasının ardından kılınan farz Cuma namazının ardından eller semaya açıldı. Son zamanların en kurak yılının tecrübesi ve bu günlerde ülke genelinde su ve yağmura ihtiyaç duyulmasından yola çıkılarak “Allah bize yağmur versin” söyleminde binlerce mümin yağmur duasında “Amin” dedi.

Gümüşhane’de Aralık ayı ortası tüm camilerde yapılmasına rağmen az kar yağışı ve yağış nedeniyle her zaman olduğu gibi böyle bir duaya ihtiyaç olduğunu belirterek yetkililere teşekkür etti.

ORDU

Ordu’da Cuma namazından sonra suyun bilinçli kullanımı ve israf edilmemesi için yağmur duası yapıldı.

Türkiye genelinde tüm camilerde Cuma namazı kılınan ‘Su: Hayatın Kaynağı ve Şifamız’ hutbesi okundu. Suyu israf etmemek ve bilinçli kullanmak üzerine yapılan hutbede gereğinden fazla kullanılan suyun geleceği tehlikeye atacağına işaret edildi.

Vaazın bir bölümünde şu ifadelere yer verildi:

“Sevgili dinimiz İslam, suyu ölçülü kullanmayı ve israf etmemeyi emrediyor. Nitekim Resl-i Ekrem (asm), abdest alırken bir sahabenin çok su kullandığını görünce, “Ne yazık!” Diyerek onu uyardı. Sahabeler, ‘Abdestte israf olur mu? ‘Evet, akan bir nehirde (abdest alırken) olsanız bile. Peygamberimizin bu uyarısı, suyun ibadet amacıyla dahi asla israf edilmemesi gereken ender bir nimet olduğunu hatırlatmaktadır. “

Ordu tarafından yapılan camide zorunlu Cuma namazının ardından, Türkiye’deki tüm camilerde olduğu gibi din görevlileri tarafından da yağmur için dua edildi.

ELAZIĞ

Ülkenin geri kalanında olduğu gibi Elazığ’da da Cuma namazından sonra yağmur namazı kılındı.

Ülke genelinde yağış azlığı, yaz sıcağı sonrası baraj ve göllerde yaşanan kuraklık nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı ülke genelindeki 90 bin camide yağmur namazını kıldı.

Her ilde olduğu gibi Elazığ’daki tüm camilerde “Su Hayattır ve Şifa Kaynağımızdır” hutbesi okundu. Vaazda suyun bilinçli kullanımı ve israf edilmemesi konusunda uyarılar yapıldı. Cuma namazının ardından İl Müftüsü Selamı Aydın tarafından yağmur duası okundu. Ellerin gökyüzüne açıldığı dua, bazı vatandaşların gözyaşlarına hâkim olmadı.

Vali Erkaya Yırık, Saray Camii’nde namaz kıldı.

HAKKARİ

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşanan kuraklık nedeniyle Türkiye’de özel dualar yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan açıklamanın ardından ülke genelinde Cuma namazının ardından yağmur namazı kılındı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Yüksekova ilçesinde de Cuma namazının ardından camilerde kuraklığa karşı dua edildi.

İlçenin tüm camilerinde sosyal mesafeye göre Cuma namazı kılınırken, ülke genelinde kuraklık nedeniyle namaz kılınmıştır.

KÜTAHYA

Diyanet İşleri Başkanlığı, son dönemde ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle tüm illerde olduğu gibi Kütahya’da da Cuma namazının ardından yağmur namazını kıldı.

Yağışların azalması büyük bir kuraklık tehdidi oluştururken, Diyanet İşleri Başkanlığı cuma namazının ardından şehirdeki tüm camilerde yağmur namazını kıldı.

Kütahya Ulu Camii İmam Hatibi Mehmet Ali Sarı, vaazında, “Son zamanların en kurak yılını yaşadığımız günümüzde ülkemizde suya ve yağmura ihtiyacımız var. Suyumuz yeryüzünün derinliklerine çekilirse, başka kimse yok. Rabbimiz onu bize geri getirebilir.Bugün yeryüzünde bir damla temiz ve tatlı su ile.Milyonlarca insan yaşarken, görevimiz bize sonsuz şükretmektir.Bizi besleyen Allah’a hamd, bizim yerine getirir. Minnettarlığımızın bir gereği olarak, su kullanırken bilinçli davranalım ve nimetimizi takdir edelim. İhtiyacımızdan fazla su tüketerek geleceğimizi riske atmayalım. “

Camilerde eller gökyüzüne açılarak yağmur için dua edildi.

BURSA

Türkiye cuma namazının ardından camilerde topluca yağmur için dua edildi. Namaz kılan bazı vatandaşlar “amin” dedi.

Dünya kuraklıkla mücadele ediyor. Yağmurun olmaması herkesi endişelendiriyor. Aralık ayında herkes bahar gibi hissediyor. Kuraklık sonrası camilerde Cuma namazının ardından yağmur namazı kılındı. Cuma namazını kıldıktan sonra herkes ayağa kalkıp imamın okuduğu namaza “amin” dedi. Yoldan geçenler de duaya eşlik etti. Bursa’nın İnegöl ilçesinde bir kadın cami önünde durarak ellerini açtı ve namazın karşısına “amin” dedi. Toplu yağmur duasının ardından cemaat dağıldı.

ERZURUM

Erzurum’da Cuma namazının ardından yağmur namazı kılındı.

Türkiye genelinde tüm camilerde Cuma namazı kılınan ‘Su: Hayatın Kaynağı ve Şifamız’ hutbesi okundu. Suyu israf etmemek ve bilinçli kullanmak üzerine yapılan hutbede gereğinden fazla kullanılan suyun geleceği tehlikeye atacağına işaret edildi.

Erzurum’da tarihi Lala Paşa Camii’nde Cuma namazının ardından yağmur namazı kılındı. Sosyal mesafe kurallarına uygun olarak kılınan namazın ardından vatandaşlar yağmur namazı kıldı. Camideki yoğunluğun yanı sıra soğuk havaya rağmen çok sayıda vatandaş da açık alanda cami avlusunda cuma namazını kıldı ve yağmur namazına katıldı.

KARABÜK

Karabük’te şehir meydanında Cuma namazının ardından yağmur namazı kılındı.

Kentte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın aldığı karar gereği Cuma Vaazında “Su: Yaşam ve Şifa Kaynağımız” konusu anlatıldı, namazların ardından namaz kılındı.

Şehir Meydanı’nda Cuma namazının ardından yağmur namazı kılındı.

DÜZCE

Diyanet İşleri Başkanlığı, ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle tüm illerde olduğu gibi Düzce’de de Cuma namazının ardından yağmur namazını kıldı. Yağmur duası bir drone ile havadan izlendi.

Meteorolojik kuraklık koşullarının son üç aydır yağış eksikliği ile ilgili haritaların resmi internet sitesi üzerinden yayınlanmasının ardından Türkiye’nin önemli bir bölümünde şiddetli kuraklık yaşandığı gözlendi. Yağışın azalması büyük bir kuraklık tehdidi oluştururken, Diyanet İşleri Başkanlığı Cuma namazının ardından tüm camilerde yağmur namazını kıldı. Vaazda, “Bugünlerde son zamanların en kurak yılını yaşıyoruz, ülkemizde su ve yağmura ihtiyaç var. Siz değerli cemaatimizi, Cuma namazından sonra yapacağımız yağmur namazına katılmaya davet ediyorum. Namazın ardından Düzce’deki tüm camilerde yağmur namazı kılındı. Caminin etrafındaki kadınlarla yağmur namazına eşlik edilirken namaz havadan drone ile izlendi.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa Dergah Camii’nde Cuma namazının ardından yağmur namazı kılındı.

Şanlıurfa’da Cuma namazının ardından camilerde yağmur namazı kılındı. Bu kapsamda tarihi Balıklıgöl yerleşkesinde bulunan Dergah Camii’nde sosyal mesafe ve maske kurallarına uygun olarak kılınan namazın ardından vatandaşlar katıldı. Namazın ardından vatandaşlar tedbirler çerçevesinde camiyi terk etti.

RIZE

Son zamanlarda ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle tüm illerde olduğu gibi yağmurun başkenti olarak anılan Rize’de, Diyanet İşleri Başkanlığı Cuma namazının ardından yağmur namazını kıldı.

Şiddetli yağışlar ve buna bağlı sel ve toprak kaymalarıyla sık sık gündeme gelen Rize’de yapılan ‘Yağmur duası’ bazı vatandaşları şaşırtırken, bazı vatandaşlar ‘Rize için de gerekli’ diyerek namaza katıldı.

Sabri Çolak isimli Rize vatandaşı, Rize’nin yağmur namazına ihtiyacı olmadığını ancak herkesin namaz kıldığı için namaz kıldığını da belirterek, “Her gün yağmur yağıyor. Yağmur yağmayacak diye bir şey yoktur. Dua ettik ama Allah kabul etsin. Profesörün işinden bir şey anlayamadım. Hoca yaptık dedi. Aklımıza hiçbir şey yapmadık. Öğretmenin dediğini yap, yaptığın şeyi yapma. Herkes dua etti, uyuduk ve cemaate dua ettik ”.

Rize’de ilk kez yağmur namazına rastladığını belirten İrfan Özdemir isimli bir başka vatandaş, “İlk defa duydum, ilk defa Rize’de yapıldı. Tüm Türkiye’nin yağmura ihtiyacı var. Bence Rize’nin de ihtiyacı var. Umarım Allah dualarımızı kabul eder ”.

Rize’de yağmur namazını kılmanın tuhaf olduğunu düşündüğünü belirten Rize’li Aziz Albayrak, “Biraz tuhaftı, normalde çok yağmur alan bir şehir burası. 2 gün önce yağmur yağıyordu. Zaten burası yağmurlu bir ülke. Neden bir yağmur duası olduğunu sormak tuhaftı. Biliyorsunuz 40 gün yağmur yağmıyor, suya ihtiyaç var ama burada 2 günde bir yağmur yağıyor. Anlamıyorum dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi