800 Yıllık Divriği Ulucami ve Şifahanesi Tarihe Işık Tutuyor

Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinde övgüyle bahsedilen Divriği Ulucami ve Şifahanesi, ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.
Sivas’ın tarihi Divriği ilçesinde konumlanan ve UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tescillenen Divriği Ulucami ve Darüşşifası, 9 yıllık titiz bir restorasyon sürecinin ardından ziyaretçilere açıldı. 1228 yılında Mengücek Beyliği zamanında inşa edilen ve Ahlatlı Hürrem Şah tarafından tasarlanan bu yapı, taş işçiliği ve mimari detaylarıyla göz kamaştırıyor. 1243 yılında tamamlanan yapı, Türkiye’nin UNESCO listesine giren ilk kültürel mirası olma özelliğini taşımaktadır.
‘Ecdadımızla gurur duyduk’ sözleriyle anılan Divriği Ulucami, üzerinde yer alan 10 binden fazla farklı, asimetrik motifleriyle de dikkat çekiyor. Sekiz yüzyıl boyunca korunmuş olan cami, mimarının da tek eseri olma özelliğini taşıyor. Mimarisi ve tarihiyle benzersiz olan bu yapı, ziyaretçi akınına uğruyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçiler, bu muazzam eseri keşfettiklerinde atalarına olan gururlarını ifade ediyorlar.
Şifahane bölümü de ziyaretçileri etkilemeye devam ediyor. Avrupa’da akıl hastalarının kötü muamele gördüğü dönemlerde, Divriği Ulucami ve Darüşşifasında akıl hastaları su sesi ve olağanüstü ses akustiği ile tedavi ediliyordu. Günümüzde de bu tarihi atmosfer, havuzdan yükselen su sesleri ve ilahilerle zenginleştirilerek ziyaretçilere sunulmaktadır.