75.11 lira ve üzeri elektrik faturası olan aboneler serbest tüketici olabilir.

75.11 lira ve üzeri elektrik faturası olan aboneler serbest tüketici olabilir.
11:00 - Aralık 22 2020 Salı

Resmi gazetede yayımlanan EPDK kararları doğrultusunda elektrikte serbest tüketici limiti 2021 için 1200 kWh’e indirildi. Bu limit değere karşılık gelen teorik piyasa açılış oranı talep tarafında yüzde 97,2 olarak hesaplandı. Yeni belirlenen limite göre bir önceki yıl veya cari yılda tüketimi 1200 kilovat-saat ve üzeri olan tüketici hak sahibi olacak. Yani 2021 yılında aylık elektrik faturası 75,11 lira ve üzerinde olan aboneler serbest tüketici olacak. Geçtiğimiz yıl 1400 kWh olarak belirlenen serbest tüketici limitinin 1200 kWh’ye indirilmesi ile yaklaşık 2,7 milyon abone serbest tüketici olacak. Böylelikle Türkiye genelinde yıllık tüketimi 1200 kWh’in üzerindeki tüketici sayısı 23,5 milyona çıkacak. Türkiye’de yaklaşık 45 milyon elektrik abonesi var.

Serbest tüketici, ikili anlaşma ile elektrik tedarikçisini tercih ederek daha ucuza elektrik satın alabilir.

Serbest tüketici haline gelen aboneler, ikili anlaşma ile tedarikçi seçme ve elektrik satın alma fırsatından yararlanırken aşağıdaki hususlara dikkat etmelidir. Serbest tüketici olan aboneler, kendi tedarikçilerini seçerek ikili anlaşmalarla elektrik satın alabilirler. Elektrik piyasası mevzuatına göre, üretim lisansı sahipleri ve tedarik lisansı sahipleri serbest tüketicilere elektrik satabilir. Serbest tüketici, ikili bir anlaşma ile elektrik tedarikçisini seçerek daha ucuza elektrik satın alabilir. İkili anlaşmalar gerçek ve tüzel kişiler arasında yapılan ticari anlaşmalardır ve taraflar sözleşme şartlarını özgürce belirleyebilirler.

Lisanslı tedarik şirketleri veya üretim şirketleri ile anlaşma

Serbest tüketici hakkını kullanmak isteyen abonelerin kendilerine elektrik satmak isteyen firmanın lisanslı olup olmadığına dikkat etmeleri önemlidir. Tüketiciler lisanslı tedarik firmaları ve lisanslı üretim firmaları listesine EPDK’nın internet sitesinden ulaşabilirler. İkili anlaşmalar uzaktan veya yazılı olarak yapılabilir ve feshedilebilir. İkili anlaşma kurulmadan önce tedarikçilerin Tüketici Hakları Bilgi Formu ve İkili Anlaşma Ön Bilgilendirme Formu ile tüketicileri bilgilendirmesi ve bildirimin onayını sağlaması gerekmektedir.

Önerilen indirimler, Fiyat Karşılaştırma Tablosu veya http://www.epdk.gov.tr adresindeki Fatura Hesaplama Modülü kullanılarak karşılaştırılabilir.

Yunus Emre Kartal

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi