60 yıldır yolun ortasında duran mezarın gizemi

60 yıldır yolun ortasında duran mezarın gizemi
11:00 - Temmuz 19 2020 Pazar

Aslen Kütahya’dan gelen Gülaboğlu Muhammed Askerliği’nin 17. yüzyılda profesör olarak Afyonkarahisar’a geldiği bilinmektedir.

Muhammed Ordusu’nun Afyonkarahisar’ın önemli bir kültürel yaşadığı Hisarardı Medresesi’nde en önemli öğretmen ve şairlerden biri olduğu bilinmektedir. Muhammed Askerî yıllarca Haleti şeyhi olarak görev yaptı. Sufi divan şair Muhammed Military, 4 bin beyitlik bölümünde prozodi ve hece boyutlarıyla şiirinde dini ve ahlaki konuları inceledi. Bu arada ayetler ve hadislerden yararlanan Muhammed Asker, yaklaşık 280 beyitte 59 ayet içeriyordu. Muhammed Military diva’nın bir kopyası Afyonkarahisar’da, biri Konya’da, üçüncüsü İstanbul Üniversitesi kütüphanesinde. 35 yıl sonra ölen Muhammed Asker’in bugünkü mezarının bulunduğu yere gömüldüğüne inanılıyor. Bazı kaynaklarda mezarının Kütahya’da olduğu belirtilmektedir.

“Bölgede trafik kazası olmaması bir sır olarak kalıyor”

Hisarardı Medresesi 1978 yılında bakım eksikliği nedeniyle harap olduktan sonra bölgede bir sağlık merkezi inşa edildi ve vatandaşların hizmetine sunuldu. 1960’larda, belediyenin bölgedeki kamulaştırmasıyla, bölge yeniden inşa edildi ve bugün bir mahalle haline geldi. Ancak o zamandan beri kutsal sayıldığı için mezara dokunulmamış ve yolun ortasında kalmıştır. Çift şeritli yolun geçtiği Göksu Caddesi’ndeki mezar nedeniyle, yol bir yerden sonra tek bir şeride düşer. Buna rağmen, bölgede trafik kazası olmaması dikkat çekicidir.

“Mezarı almak isteyen kepçe iki kez kırıldı”

Mahallenin sakinlerinden 71 yaşındaki Ali Erdem, mezarın çocukluğundan beri bugünkü yerinde olduğunu ve kaldırılamadığını ifade etti. Erdem, 60 yıldır bu yanan türbenin önündeki evde yaşadığını kaydetti. Bunlar mezarlıklar ve belediye alanı kamulaştırıyor. Mezarı almak isteyen kepçe iki kez kırıldı. Bunu gördüm, bu buraya geldiğim yıl oldu. Ama şimdi herkes buna alıştı, herkes tapınağa alıştı ve gelip gidenler dua ediyor. ”

Ceylan Ceylan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi