2025 yılında göklerde ilk yerli uçan araba

2025 yılında göklerde ilk yerli uçan araba
09:00 - Temmuz 26 2020 Pazar

Türkiye, özerk araçlara yatırım yapmak için yeni bir araç daha ekliyor. Son zamanlarda tOGGer fabrikasının temelini attıktan sonra Türkiye’nin uçan arabasının sonuna yaklaşıyordu. Tam boyutlu prototip çalışmaları tamamlanmak üzere olan Air Car, ilk uçuşunu 2025 yılında yapmaya hazırlanıyor. Uçan otomobilin fikir arabası, başlangıç dünyasının bildiği bir isim. Silinen Defter Defter Defterini imzalayan genç girişimci Eray Altunbozar, İstanbul’da Air Car ile hava taksi hizmeti vermeye başlayacaklarını belirtti. İş Bankası’nın teknoloji şirketi Softtech’in desteklediği projede, uçan araba siparişi azalıyor.

YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ

Outliers Notebook ve Air Car’da sürdürülebilirlik anlayışı ile hareket ettiklerini belirten Altunbozar, “Örneğin Outliers Notebook, mikrodalgada silinebilen ve yeniden kullanılabilen bir notebook. Çevre dostu ve sürdürülebilir bir üründür. Çalışma orada devam ederken daha büyük şeyler yapmaya karar verdim. Sonra uçan bir araba fikri aklıma geldi. 2017 yılında Air Car şirketini kurdum. O yıllarda dünya çapında birçok şirket bu alanda çalışmaya başladı. Defterden kazandığım parayı uçan arabaya koydum. Yüksek teknoloji ve yazılım gerektiren bir projedir. ”

MASLAK’TA GELİŞTİRİLDİ

Altunbozar, Maslak’ta Air Car’ın geliştirme çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: Projeye ilk olarak 2017 yılında Kadıköy’de başladık. Ardından çalışmalarımıza Seyrantepe Oto Sanayi ve şimdi Maslak’ta devam ediyoruz. 1/10 ve 1/3 boyutlu prototiplerin üretimini tamamladık. Günümüzde, tam boyutlu modelin üretimine giriyoruz. Softtech en iyi yazılım geliştiricilerini bu işe adamıştır. Toplam 16 mühendislik kadromuz var. Normalde şirketler bu iş için en az 100 mühendis çalıştırır. Testler yapılacaktır. Ayrıca, çalışmanın düzenleyici bir boyutu vardır. Avrupa Sivil Havacılık Birliği uçan arabalar hakkında bir ön çalışma yayınladı. Biz buna göre çalışıyoruz. 2025 yılında testleri tamamlıyor ve sertifika alıyoruz.

BİR KİŞİ, 80 KİLOMETRE ARALIĞI

Air Car’ın yüzde 100 elektrikli ve özerk bir araç olduğunu belirten Altunbozar, “Air Car sekiz pervaneli ve iki kişilik bir uçak. İki kişiyle 50 kilometre, tek kişiyle 80 kilometre menzile sahip olacak.

Aracın boş ağırlığı 250 kilogramdır. Yolcu ile birlikte 450 kilograma kadar artacak. 2023-2024’te dört kişilik bir versiyon olacak. İlk uçan arabamızı 2025 sonu gibi İstanbul göklerinde yapmayı planlıyoruz. 2030’da gökyüzünde çok fazla araba uçan göreceğiz. İstanbul’dan sonra yurtdışına açılacağız. Hedefimiz yoğun trafiği olan şehirler. Bu şekilde dünyada 100 şehre ulaşmayı hedefliyoruz “dedi.

ORTA SINIF ARAÇ FİYATI

Eray Altunbozar, uçan araçlarda cep telefonlarında olduğu gibi hızlı bir geçiş beklediklerini belirtti. Önce Air Car’ı hava taksisi olarak konumlandıracaklarını belirten Altunbozar, “Ayrıca beyaz yakalı ve orta-üst segmente de hitap edeceğiz. Bizi şimdi sipariş edenler var. Bizi arayın ve sipariş etmek istediklerini söylediler ve onlar sponsor olmak istiyorum. ”

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi