2020 Taşeron Maaşları Ne Kadar?

2020 Taşeron Maaşları Ne Kadar?
15:21 - Nisan 22 2020 Çarşamba

Taşeron işçilere verilecek ücretler, işçinin yaptığı işe göre değişiklik göstermektedir. Maaşlar, en düşük net asgari ücret oranında verilirken, bunu aşan miktarlar, asgari ücret üzerinden yüzdeye vurularak ödenir. İşçiye, asgari ücret+ sigorta+ yemek+ asgari oranında %.. oranında maaş verilir. Verilecek maaşın en düşük oranı budur. Fazladan verilecek imkanlar, taşeron işçinin birlikçe çalıştığı firmalara ve işçinin görevine göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda işçinin eğitim durumu da bu konuda etkisini gösterir. Eğitim seviyesi arttıkça işçiye verilecek ücret de artar.

Konumlarına Göre Taşeron İşçiler Ne Kadar Maaş Alır?

İşe göre işçinin alacağı maaş, şu şekildedir:

  • Temizlik görevlisinin alacağı maaş, asgari ücret+ yol+ yemek ücretidir.
  • Fabrikalarda bulunan taşeron ustaların alacağı maaş, asgari ücret+ yol+ yemek+ asgari ücretin %5’i şeklinde belirlenmiştir.
  • Bakım onarım hizmetlerinde bulunan ustaların alacakları maaşlar, asgari ücret+ yol+ yemek+ asgari ücretin %10’u şeklinde belirlenmiştir.
  • Koruma ve silahlı güvenlik görevlisi olarak çalışacak kişilerin alacakları maaşlar, kişilerin eğitim durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Lisans ve yüksek lisans seviyesindeki bir çalışanın alacağı maaş, asgari ücret+ yol+ yemek+ asgari ücretin %10’u olacaktır.
  • Silahlı güvenliğin ön lisans mezunu olması durumunda alacağı maaş, asgari ücret+ yol+ yemek+asgari ücretin %7’si şeklinde belirlenmiştir.
  • Silahlı güvenlik lise ve dengi okullardan mezunsa, alacağı maaş asgari ücret+ yol+ yemek+ asgari ücretin %4’ü olacak şekilde ayarlanmıştır. 

Taşeron İşçilerin Maaşlarına Zam Oranı Nedir?

Taşeron işçilere 2020 yılında yapılan maaş zammı, asgari ücretle oranlanmaktadır. Taşeron işçi, asgari ücretin yüzdesi ile maaş aldığından, asgari ücrete gelen zam ona da gelmiş sayılır. Ancak 4D kapsamında çalışan taşeron işçilerin maaşları, il belediye meclisleri tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle değişiklikler yapılabilir.

Aslen, Yüksek Hakem Kurulu tarafından verilmekte olan kararda, toplu iş sözleşmesi kullanılması gerektiği belirtilmişti. Bu hükümlere göre taşeron işçilerin hakları gözetilmekte idi. Bu kapsamda işçilere 6 ayda bir, 4+4 şekilde zam yapılması kanısına varılmıştı. Ancak enflasyon farkı gibi nedenlerle bu görüşten vazgeçildi. 

Taşeron İşçilere Aylık Ücret Üzerinden  Verilecek Ödemeler Nelerdir?

Taşeron işçilere verilmekte olan ek ödemeler, çocuk bakım yardımı, yemek yardımı, yakacak yardımı gibi yardımlardır. Ödemeler her ay yapılmaktadır. Çocuk yardımları 3 çocuğa kadar yapılır. Her çocuk için ayda 25 TL verilir. Yemek yardımı, işçinin fiili olarak çalıştığı günler için verilmektedir. Günlük 5 TL’dir. Yakacak yardımı, işçinin maaşına aylık 30 TL fazla olarak yansır. Bu ek ücretler, bahsedilen giderlerinin olduğunu beyan eden her taşeron işçiye verilmektedir. Bu sayede asgari ücretin üzerine çıkan maaşlar planlanmaktadır. 

Taşeron İşçilere Verilecek Sorumluluk Primi Nedir?

Taşeron işçilere verilen sorumluluk primi, işçinin yaptığı iş ile bağlantılı olarak ödenmektedir. Direksiyon, silah ya da risk primi ödemeler, bahsedilen sorumluluk primlerinden alınır. Yılda bir defa yapılan bu ödemeler, 4D alanında çalışan işçileri kapsamaktadır. Bayram ikramiyesi, evlenme yardımı, doğum yardımı, hastalık yardımı, tabi afet yardımı, ölüm yardımı gibi yardımlar verilmektedir. Bu yardımlar, yılda en fazla 1 defa talep edilir. Mevzuata uygun ödeme işlemleri yapılarak kayda geçilir.

Taşeron İşçilerin Kadroya Alınmasında Maaşlar

Taşeron işçi kadroya alındığında maaş durumu, asgari oranın %4 fazlası ile başlamaktadır. İşçi taşeron olarak çalıştığında, maaşı kesin değildir ve asgari ücret üzerinden belirlenir. Ancak kadroya alınan taşeron işçinin maaşı, asgari ücretin %4 üzerinde kesinlik kazanır. Yaptığı işe ve özelliklerine göre bu miktar kısa sürede artar.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi