2020 Süt Parası Ne Kadar?

2020 Süt Parası Ne Kadar?
15:17 - Nisan 22 2020 Çarşamba

SGK tarafından verilen emzirme ödeneği yeni doğum yapmış annelere verilen bir ödenektir. Bu ödenek süt parası olarak da bilinmektedir. 2020 yılında belirlenen emzirme ödeneği yani süt parası 202 TL olarak belirlenmiştir. Bu ödeme desteği maaş gibi yapılmaz. Yalnızca bir defaya mahsus olarak annelere ödenecektir. 2019 yılında 180 TL civarında olan bu ödenek 2020 yılında gelen zam ile 202 TL’ye yükselmiştir.

Süt Parası Kime Verilir? 

Süt parasını kimlerin alacağı konusu 5510 sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre eğer bir kadın SSK kapsamında çalışıyorsa ve doğum yaptıysa bu ödenekten faydalanabilir. Bunun yanı sıra SSK kapsamında çalışan bir adamın eşi doğum yapmış ve çalışmıyor ise baba olmuş olan çalışan da süt ödeneğinden faydalanabilir.

Süt Parası Almanın Şartları Nelerdir?    

Emzirme ödeneği alabilmek için gereken şartlar kadın çalışanlar (anneler) ve erkek çalışanlar (babalar) olarak ikiye ayrılmaktadır. Erkek çalışanların ödenekten faydalanabilmeleri için gereken şartlar;

  • Eşinin doğum yapması,
  • SSK’ya tabi olması,
  • Çocuğun doğumundan önceki bir yıl içerisinde 120 günlük prim yatmış olması,
  • Doğum yapan eşin çalışmıyor olmasıdır. 

Kadın çalışanların ödenekten faydalanabilmeleri için gereken şartlar;

  • Doğum yapmış olması,
  • SSK’ya tabi çalışıyor veya çalışmış olması,
  • Çocuğun doğumundan önceki bir yıl içerisinde 120 günlük prim yatmış olmasıdır.

Bu şartları sağlayan anne ve babalar emzirme ödeneğinden faydalanabilir.

Süt Parası için Nereye Başvurulur? 

Normal şartlarda süt parası almak için başvuru yapmak gerekmemektedir.     Süt parası alma hakkı bulunan ebeveynlerin (anne veya baba) SGK sistemine girişi doğumdan sonra hastane tarafından yapılmaktadır. Böylece ebeveynler hiçbir talepte bulunmadan süt parası alabilirler. Ancak bu durum gerçekleşmediyse ebeveynler bulundukları yerdeki Sosyal İl Müdürlüğü’ne giderek başvuru yapabilirler. Bu başvuru için talep dilekçesi yazılması, doğum raporu ve kimlik belgesi sunulması gerekmektedir. Ödenek başvurusunun yapılıp yapılmadığı e-devlet kapısı üzerinden kolayca kontrol edilebilmektedir. 

Süt Parası için Son Başvuru Tarihi Nedir? 

Emzirme ödenek hakkının düşmesi için geçmesi gereken süre 5 yıldır. Yani bebeğin doğumu gerçekleştikten sonraki 5 yıl içerisinde bu paranın talep edilmiş olması gereklidir. 2016 yılında doğum yapan bir kişinin 2020 yılında bu ödeneği alma hakkı devam etmektedir. Eğer kişi 2016 yılında süt parası almak için gereken şartları sağlıyor ise 2020 yılında bu parayı alabilir.  

Süt Parası ile Doğum Yardımı ve SSK Doğum Parası Aynı Mıdır? 

Süt parası ile doğum yardımı ve SSK doğum parası birbirlerinden farklı destek ödemeleridir. Süt parası SSK çalışanları için Sosyal Güvenlik Kurumunun sunduğu bir ödenektir. Bir defaya mahsus olarak 202 TL ödeme yapılır. SSK doğum parası ise SSK çalışanı kadınlara doğum dolayısıyla işe gidemediği günler için yapılan bir iş görmezlik ödemesidir. Bu ödemede çalışanın son üç aylık toplam maaşı üzerinden günlük ücreti hesaplanır ve çıkan günlük ücretin 2/3’ü hesap edilerek işe gidilemeyen gün sayısı ile çarpılır ve çıkan sonuca göre izinli olan doğum yapmış/yapacak olan annelere doğum parası ödenir. Doğum yardımı ise doğum yapan bütün annelere hiçbir fark gözetilmeksizin ve şart sunulmaksızın yapılan ödemedir. T.C. vatandaşı olup doğum yapan tüm anneler bu yardımdan yararlanabilirler ancak diğer ödeneklere ek olarak doğum yardımı isteyen kişilerin başvuru yapması şarttır, başvuru yapılmadan bu yardım alınamaz. Bu yardım birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL olarak belirlenmiştir. İkiz çocuk sahibi olan bir anne ise birinci çocuk için 300 TL ve ikinci çocuk için 400 TL alarak toplam da 700 TL doğum yardımı alabilir. 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi