2020 Özürlü Maaşı Ne Kadar?

2020 Özürlü Maaşı Ne Kadar?
11:56 - Mayıs 4 2020 Pazartesi

2020 yılı engelli aylığı miktarı kişilerin engel oranlarına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda verilecek özürlü maaşı şu şekildedir:

  • %40- 69 arası engel oranına sahip kişiler, 1.059 TL maaş alabilmektedir.
  • %70 ve üzeri muhtaç engelli sınıfında bulunan kişilerin alacağı aylık, 1.589 TL olarak belirlenmiştir.
  • 18 yaş altı engelli aylığı 1.059 TL olarak verilecektir.

Özürlü Maaşı Nasıl Alınır?

Özürlü maaşı almak için yapılacaklar, gerekli belgelerle ilgili kuruma başvuru yapmaktır. Başvurular, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği aracılığıyla yapılmaktadır. Sağlık kurulundan alınmış rapor, istenen belgeler arasında yer almaktadır. Sağlık raporunda kişinin engel oranının belirtilmiş olması gerekmektedir. Engel oranı %40 üzerinde olmalıdır. Bu aylık, 3 ayda bir verilmektedir. Kişilerin aylığı kendileri çekememesi durumunda yakınları da miktarı alabilmektedir. PTT aracılığıyla verilen miktar, engelli kişinin birinci dereceden yakınları tarafından alınabilmektedir. Bu aylık, engelli kişinin doğum tarihinin son rakamına göre belirlenecektir. 

Özürlü Maaşı Hangi Günlerde Verilir?

Özürlü maaşı alım tarihleri şu şekildedir:

  • Doğum tarihinin son rakamı 0- 5 olan kişiler, 3 aylık dönemin son ayının 5. Günü maaş alabilecektir.
  •  Doğum tarihinin son rakamı 1- 6 olan kişiler, 3 aylık dönemin son ayının 6. Günü maaş alabilecektir.
  • Doğum tarihinin son rakamı 2- 7 olan kişiler, 3 aylık dönemin son ayının 7. Günü maaş alabilecektir.
  • Doğum tarihinin son rakamı 3- 8 olan kişiler, 3 aylık dönemin son ayının 8. Günü maaş alabilecektir.
  • Doğum tarihinin son rakamı 4- 9 olan kişiler, 3 aylık dönemin son ayının 9. Günü maaş alabilecektir.

Bu şekilde düzenleme yapılması, para çekme işleminde yığılma olmamasını sağlayacaktır. PTT şubelerinden alınması gereken maaş, bu sayede düzenli olarak verilebilir.

Kimler Özürlü Maaşı Alır?

Özürlü maaşı alabilecek kişiler, %40 üzeri engel oranına sahip kişilerdir. Kişilerin yetim aylığı gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’nu ilgilendiren bir aylık alıyor olması durumunda, almakta olduğu aylık kesilir. Kişilerin aynı anda birden fazla düzenli maaş alması söz konusu değildir. Öncelik daima özürlü maaşı almadadır. Eğer kişinin aldığı özürlü maaşı yetim maaşından azsa, aradaki fark Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kapatılır.

Aylık Bağlanması İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Özürlü maaşı alabilmek için gereken evraklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na iletilmelidir. Belgeler, tam teşekkürlü devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporu ile engelli bireyin nüfus cüzdanıdır. Engelli bireyin başvurusunun kendisi tarafından yapılamayacak olması durumunda, mahkeme kararı ile bildirilen yasal varisi, kişi adına başvuruda bulunabilir. Ancak başvuru sırasında mahkeme kararının gösterilmesi esastır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, başvuru sırasında bir form vererek kişilerin bu formu doldurmasını isteyecektir. Doldurulan formun teslim edilmesinden sonra kişinin özürlü aylığı alıp almama durumu açığa kavuşturulur.

18 Yaşın Altındaki Kişilere Verilecek Özürlü Maaşı İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

18 yaş altında özürlü maaşı almak için sağlık kurulu raporu yanında kanuni velisinin olmadığı durumlarda mahkeme tarafından verilmiş vasi kararı talep edilmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, gerekli durumlarda sevk kağıdı vererek ailelerden tekrar engelli sağlık kurulu raporu talep edebilme hakkına sahiptir. Sevk sonucunda alınacak rapor, tamamen ücretsiz olacaktır. Aynı zamanda ailenin, 18 yaşın altındaki engelli bireyin varlığı nedeniyle herhangi bir ek maaş alıyor olmaması gerekmektedir. Kişilerin özürlü maaşı almak istemesi durumunda, daha önce aldıkları maaş ile engelli maaşı arasındaki fark vakıf tarafından ödenmektedir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi