2020 Ölüm Parası Ne Kadar?

2020 Ölüm Parası Ne Kadar?
15:32 - Nisan 22 2020 Çarşamba

Ölen kişilerin yakınlarının 2020 yılı itibariyle alabileceği ölüm parası SGK tarafından belirli prim günü şartlarını tamamladıktan sonra vefat eden kişilerin birinci derece aile yakınlarına ölüm sebebiyle ailenin mağdur olmaması için ödenen bir aylık niteliğindedir. Ölüm parası vefat eden kişinin eşine, çocuklarına ve geliri olmayan anne ve babasına ödenebilir. Burada öncellikle ölüm parası alma hakkı kişinin eşine, sonra kız çocuğuna, sonra erkek çocuğuna ve en son anne ve babasına aittir.

Vefat halinde kişinin eşine veya anne babasına onların vefatına kadar ölüm parası bağlanabilirken çocuklarına çocuklarının cinsiyetine ve eğitim durumlarına göre değişen sürelerde aylık bağlanır. Ölüm parası miktarı kişiden kişiye değişecek olup normal şartlarda ölen kişinin vefat ettiği gün itibariyle o güne kadarki primlerine göre almaya hak kazanacağı emekli maaşının %75’i kadardır.

Ölüm Parası Nasıl Alınır?

Ölen kişinin yakınlarının ölüm parası alması için ölen kişinin vefatından önce aşağıdaki şartlardan birini yerine getirmiş olması gerekir:

  • Vefat etmeden minimum 1800 gün malullük veya yaşlılık sigorta pirimi bildirilmesi gerekir.
  • En az 5 yıl fiilen çalışıp sigorta primi ödemiş olması gerekir.
  • Bu şartları sağlayamıyorsa vazife malullüğü sebebiyle çalışmayı bırakmış olması gerekir.
  • Ölüm parası alacak kişinin maaşlı olarak bir işte çalışmıyor olması ve sosyal güvencesinin olmaması gerekir.

Ölüm aylığı almak isteyen aile bireyi yaşadığı ildeki SGK müdürlüğünde yer alan emeklilik hizmetleri müdürlüğüne başvuru yapar. SGK müdürlüğüne verilecek tahsis talep ve beyan taahhütnamesi ve vasi ilamı ile yapılacak başvurunun değerlendirilmesi ve uygun bulunmasının ardından vefat eden kişinin yakınına aylık bağlanır. 

Ölen Kişinin Eşi Ölüm Parası Alabilir Mi?

Kişinin eşi öldüğünde ölüm parası alması için vefat eden kişi ile resmi nikahla evlenmiş olması şartı ilk şart olarak aranır. Vefat eden kişinin eşinin herhangi bir işte çalışmaması ve sosyal güvencesinin olmaması durumunda alacağı maaşın %75’i kadar ölüm parası bağlanacaktır.

Ölen Kişinin Kızı Ölüm Parası Alabilir Mi?

Kız çocuğunun babası öldüğünde ölüm parası alması için kız çocuklarında şayet evli değilse erkek çocukların aksine yaş şartı aranmaz. Hatta evlenmiş ve ardından boşanmış olan kız çocukları boşanma sebebi ile gelirsiz kalmışlarsa dahi vefat eden baba ve anneleri adına ölüm parasına başvurabilir. 

Ölen Kişinin Oğlu Ölüm Parası Alabilir Mi?

Erkek çocuğunun babası öldüğünde ölüm parası alması için hem yaş hem de öğrenim durumu şartı aranır. Buna göre;

  • Erkek çocukları okula gitmiyorsa en fazla 18 yaşına kadar ölüm parası alabilir.
  • Ortaöğretim gören erkek çocukları en fazla 20 yaşına kadar ölüm parası alabilir.
  • Yüksek öğrenim gören erkek çocuğu en fazla 25 yaşına kadar ölüm parası alabilir.

Diğer yandan eğitim görse bile şayet başka bir düzenli geliri veya maaşı varsa çocuklar hiçbir koşulda ölüm parası alamazlar. Askerde olan erkek çocuklar da ölüm parası alamazlar.

Ölen Kişinin Anne ve Babası Ölüm Parası Alabilir Mi?

Anne veya babanın oğlu öldüğünde ölüm parası alması için şayet anne veya baba 65 yaşından küçük ise başka bir gelirlerinin olmaması şartı ile çocuklarının vefatı sebebiyle ölüm parası alabilirler. Diğer yandan şayet vefat eden kişinin eş veya çocukları da ölüm parası alıyorsa o durumda 65 yaş altı kişiler ancak vefat edeninin çocuk veya eşinden kalan hisse varsa o oranda ölüm maaşı alabilir. Diğer yandan anne veya baba 65 yaş üzeri ise ve başka gelirleri yoksa bu durumda mutlaka ölüm parası alırlar.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi