2020 İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar?

2020 İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar?
20:40 - Nisan 27 2020 Pazartesi

İsteğe bağlı sigorta primleri yapılan yeni düzenlemelerle geçen yıla kıyasla bir miktar yükseltilmiştir. Prim ücretlerinin artmasının en önemli sebebi olan asgari ücrete yapılan zamlar, bu bağlamda kendi sigortasını kendisi yatıran kişilerin biraz daha yüksek isteğe bağlı sigorta primi ödemelerine neden olmuştur. Buna göre 2020 yılı için ödenecek olan isteğe bağlı sigorta primleri aşağıdaki başlıklarda detaylı bir şekilde açıklanmıştır. 

Çiftçi Bağkur Primi Ne Kadardır?

2020 yılı çiftçi bağkur ücretleri; kişilerin eğer bağkur prim borçları yoksa ve kişiler prim ödemelerini düzenli bir şekilde yapıyorlarsa bu kişilerin yüzde 5 ile ödeyecekleri en düşük tarım bağkur prim ücreti 2020 yılı için 781,36 TL’dir. Ancak eğer kişiye ait geçmiş prim borçlanması varsa ve prim ödemeleri düzenli olarak yapılmadıysa bu kişilerin aylık ödemeleri gereken bağkur prim ücretleri 913, 80 TL’dir. Tüm bunların yanı sıra tarım kapsamında ödenecek olan en yüksek bağkur aylık primleri ise yukarıda belirtilen ücretlerin tam 7,5 katıdır. Primini yüksekten yatırarak emekli maaşlarının daha yüksek almak isteyen kişiler verilen ücretlerin 7,5 katı şeklinde aylık ödemelerini yaparak bağkur prim ödemelerini gerçekleştirebilirler. 

Esnaf Bağkur Primi Ne Kadar?

Esnaf bağkur prim ücretleri kişilerin aylık prim ödemelerini düzenli yapıp yapmamalarına göre değişmektedir. Buna göre isteğe bağlı bağkur sigorta primi yatırmak isteyen bir kişinin geçmiş prim borcu bulunmuyorsa ve aylık prim ödemelerini düzenli bir şekilde yapıyorsa bu kişilerin ödemeleri gereken bağkur isteğe bağlı esnaf sigortası prim ücreti 868, 18 TL’dir. Bu ücret ödenmesi gereken en düşük ücret olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra eğer bağkur isteğe bağlı sigorta primleri düzenli olarak ödenmemişse ve kişinin geçmiş döneme ait borçları da bulunuyorsa aylık ücret olarak bu kişilerin ödemesi gereken sigorta prim ücreti 1015, 33 TL olacaktır. Esnaf sigorta primini en yüksekten yatırmak isteyen kişilerin en yüksek esnaf aylık primleri ise yukarıda belirtilen ücretlerin tam olarak 7,5 katı şeklindedir. En yüksek sigorta prim ödemeleri yapılarak kişiler en yüksek rakamlardan emekli maaşlarını alabilirler.

İsteğe Bağlı Sigortada Emekli Olmak İçin Kaç Gün Prim Yatırılması Gerekir?

İsteğe bağlı sigortalıların emeklilik hesaplamaları diğer hizmet akdi türleriyle benzerdir. En fazla ev kadınlarının başvurmuş olduğu isteğe bağlı bağkurlular, sunulan 5 puanlık indirimden yararlanamamaktadırlar. Buna göre isteğe bağlı bağkur kapsamında kişilerin en düşük brüt asgari ücretin %32’si şeklinde, en fazla olarak ise bu ücretin 7,5 katı şeklinde prim ödemesi yapmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra kişilerin bu kapsamda ödemiş oldukları primler bağkur hizmeti sayılarak bu kişilerin emekli olabilmeleri için 9000 günle normal emeklilik, 5400 gün ile de yaş haddinden emekli olmaları gerekmektedir. Bu şartları sağlayan herkes isteğe bağlı sigortadan emekli olabilirler.

İsteğe Bağlı Sigortalı Olma Şartları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigortalı olma şartları; Sosyal Güvenlik Kurumunun Bağkur olarak 5510 sayılı kanunun 4. Maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan şartlardır. Buna göre isteğe bağlı sigortalı olmak için sağlanması gereken şartlar şunlardır;

  • Başvuru yapacak olan kişilerin 18 yaşını doldurmuş olmaları,
  • Kişilerin sigortalı çalışmıyor olması ya da yarım sigortalı çalışmıyor olmaları,
  • Kişilerin kendi sigortalılık durumlarına göre Türkiye’de sosyal güvenlik kanunları kapsamında yaşlılık aylığı almaları,

Gibi şartlar isteğe bağlı sigortalılıktan faydalanmak isteyen kişilerin sağlamaları gereken şartlardır. Bu şartlar yerine getirildiğinde kişiler isteğe bağlı sigortalı olmak için başvuruda bulunabilirler.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi