2020 İhbar Süresi Ne Kadar?

2020 İhbar Süresi Ne Kadar?
18:18 - Nisan 18 2020 Cumartesi

2020’de ihbar süresi sözleşmesi belirsiz süreli yapılmış işçinin çalıştığı hizmet süresine göre farklılık göstermektedir. İhbar süresi 6 aydan az çalışan işçilerden başlayarak 3 yıldan fazla çalışan işçilere kadar süre farkı bulunmaktadır. Belirlenen sürelere uymayan tarafların karşı tarafa ihbar tazminatı ödemeleri zorunludur. 

İhbar Tazminatı Süreleri Ne Kadardır?

İhbar tazminatının uygulama süreleri işçinin hizmet süresine göre farklılık göstermektedir. İşçinin hizmet süresinde göre belirlenen ihbar süreleri aşağıda belirtildiği şekildedir. 

  • Toplam hizmet süresi 3 yıldan fazla olan işçiler için 56 gün yani 8 haftadır.
  • Toplam hizmet süresi 1,5 yıl ila 3 yıl arası olan işçiler için 42 gün yani 6 haftadır.
  • Toplam hizmet süresi 6 ay ila 1,5 yıl arası olan işçiler için 56 gün yani 8 haftadır.
  • Toplam hizmet süresi 6 aydan az olan işçiler için 14 gün yani 2 haftadır.

İhbar Süresi Hesaplamalarında Nelere Dikkat Edilir?

İhbar süresi hesabında dikkat edilmesi gerekenler taraflar arası anlaşmazlık oluşmasının önüne geçilmesi için önemlidir. İlk olarak dikkat edilmesi gereken husus ihbar süresinin takvim olarak değerlendirmesinin yapılmasıdır. İhbar süresini belirleyen kanunda süreler hafta esası olarak belirlenmiştir. Bu yüzden hafta sonları, resmî tatiller ve diğer tüm özel günler ihbar süresine dahil edilmektedir. Eğer iş veren işçiye bildiriyi iş saati içinde yapmazsa ihbar süresi ertesi gün esas alınarak hesaplanmaya başlar.

İhbar Süresi Dahilinde İş Arama İzni Bulunur Mu?

İhbar süresi içinde iş arama izni, iş kanunlarına göre verilmektedir. İş kanunlarında belirtilen kurallara göre ihbar süresinde işçiye çalışma saatleri içerisinden 2 saatlik dilimde iş arama izni verilmelidir. Çalışanın günlük olarak kullanılması için verilen bu izin süresinde herhangi bir maaş kesintisi yapılmamalı ve bu süre mesai saatleri içinde verilmelidir. İşçi verilen bu sürelerin birleştirilmesi talebinde bulunabilmektedir. Birleştirme talebinde bulunulması halinde diğer günler çalışılıp biriktirilen saatler toplu olarak kullanılabilmektedir. İşçiye bu izni vermeden çalıştıran işletmelerin çalıştığı sürece boyunca %100 zam ile ödeme yapmaları gerekmektedir. Bu ödeme ihbar süresi dahilindeki tüm çalıştırılan günleri esas almaktadır.

İhbar Tazminatı Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

İhbar tazminatı hesaplama işlemi, ihbar süresinin hesaplanması üzerinden hesaplanan süreye dek gelen aylık brüt maaş üzerinden yapılmaktadır. İhbar tazminatı ödemeleri için %0,759 oranında gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. 4 yıl çalışmış ve aylık maaşı 3300 lira bir bireyin ihbar tazminatı hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır.

  • Öncelikle günlük maaşının hesaplanması gerekmektedir. Bunun için 3300 lira 30 güne bölünür ve 110 lira bulunur.
  • İhbar süresi hafta bazlı hesaplandığı için bulunan tutar 7 ile çarpılarak 770 lira bulunur.
  • Ardından birey 3 yıldan fazla çalıştığı için ihbar süresi olan 8 hafta ile çarpılarak 6160 lira brüt tazminat tutarı bulunmuş olur.

İhbar Tazminatı Alabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

İhbar tazminatı almak için gerekli şartlar 4 tanedir. 

  1. Geçerli bir sebeple işten ayrılmak.
  2. Belirsiz bir iş sözleşmesine sahip olmak.
  3. İhbar süresine uymak.
  4. İş verenin iş sözleşmesini bildirmeden feshetmesi.

Şartlarını taşıyan bireyler ihbar tazminatı alabilmektedir. 

Süresi Belirli Olan Sözleşmeler İçin İhbar Tazminatı Verilir Mi?

Sözleşme süresi belirli olanların ihbar tazminatı hakkı bulunmamaktadır. Belirlenen şartlar içerisinde iş verenin sözleşmeme yapmamış olma şartı bulunmaktadır. Belirli bir süre dahilinde sözleşmesi bulunmayan ve 4 gerekli şartın tamamını taşıyan bireylerin ihbar süresi sonunda ihbar tazminatı alma hakları bulunmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi