2020 Ev Vergisi Ne Kadar?

2020 Ev Vergisi Ne Kadar?
03:38 - Nisan 21 2020 Salı

2020 yılında belirlenen ev vergisi tutarı %11,29 olarak belirlenmiştir. Resmî Gazetede yayınlanan bildiriye göre emlak vergisinin 2019 yılında yapılan ev vergisi ödemesinin %11,29 oranında zamlanması ile ödeneceği bildirildi. Emlak vergisi olarak adlandırılan verginin 2019 yılı dahilinde yapılan ödemeler baz alınarak yapılmasına karar verilmiştir. 2019 yılında değerlendirme oranı %22,5 olurken bu yılki oran bunun yarısına tekabül eden %11,29 tutarında olmasına karar verildi.

Ev Vergisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ev vergisinin hesaplanması ev için ödenen son verginin baz alınması ile yapılmaktadır. 2020 yılı itibari ile ödenmesi gereken ev vergileri 2019 yılında ödenen verginin %11,29 oranında artışı ile hesaplanmaktadır. Yani 2019 yılında ev vergisi olarak 100 lira veren bir bireyin 2020 yılı itibari ile ödemesi gereken ev vergisi 111,29 liradır. Bu ödeme tutarı ev vergisi kapsamına giren tüm konutlar için eşit düzeyde uygulanmaktadır. Bireylerin ev vergilerini belirlenen zaman aralıklarında ödemeleri gerekmektedir.  

Ev Vergisi Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak?

Ev vergisinin ödenme zamanı kişilerin tercihlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Tek seferde ödeme yapmak isteyen bireylerin ilk çeyrekte gerekli kurumlara başvurarak ev vergilerini ödemeleri mümkündür. Tek seferde ödeme yapılabileceği gibi iki taksit seçeneği ile de ev kredisi ödemesinde bulunulabilmektedir. Bu ödemelerin ilki mart, nisan ve mayıs ayları içinde yapılmalıdır. İkinci ödemelerin ise kasım ayında yapılması gerekmektedir. İlk ödeme için belirlenen kesin tarih 1 Mart 2020 ile 1 Haziran 2020 tarihleri arasındaki herhangi bir gündür. İkinci ödeme için belirlenen tarih 1 Kasım 2020 ile 30 Kasım 2020 arasındadır. Belirlenen bu tarihler arasında ev vergisi ödemelerinin yapılması gerekmektedir. 

Ev Vergisi Ödemelerinden Kimler Muaf Tutulacak?

Ev vergisi ödemesi yapmayacak olan bireyler düzenli bir geliri bulunmayan kişilerdir. Ev vergisi ödemelerinden muaf olma şartının ilki üzerinde gayrimenkul bulunması halinde bireyin hiçbir gelir kaynağının bulunmamasıdır. Bunun dışında sosyal güvenlik kurumları tarafından verilen aylıkları dışında bir geliri bulunmayan emekliler, engelliler, gaziler, işsizler, dul ve yetim kişiler de ev vergisinden muaf tutulmaktadırlar. 

Ev Vergisi Ödeme İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilecek?

Ev vergisinin ödenmesi için gerekli olan işlemler konutların kayıtlı olduğu belediyelerden yapılmaktadır. Ödeme yapmak için belediyelere başvurup beyanname formunun doldurulması gerekmektedir. Beyanname formunun doldurulabilmesi için bireylerin nüfus cüzdanlarının, tapu ve varsa bina kullanma izin belge fotokopilerinin bulunması gerekmektedir. Beyanname içinde kişilerin adres bilgilerinin bulunması gerekmektedir ayrıca mükellef kişinin adresi ve vergi numarasının da bildirilmesi gerekmektedir. Bu işlemlerin ardından belediyenin banka hesabına ödeme tutarı yatırılarak işlem gerçekleştirilebilir. Bunun dışında internet üzerinde de kolaylıkla başvuruda bulunmak mümkündür. Ödeme yapılması gereken belediyenin online sitesine giriş yaparak emlak vergisi ödeme sayfasına kolayca bağlanarak T.C. kimlik numaranız ile emlak vergisi sorgulama ve ödeme işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Sanal pos özelliği ile ödemelerinizi sanal ortam üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirerek vergi yükümlülüğünüzü yerine getirebilirsiniz.  

Emlak Vergisi Hangi Mal Varlıklarını Kapsamaktadır?

Emlak vergisi ödemelerinin yapılacağı mallar taşınmaz mal varlığı olarak nitelendirilen mallardır. Bina, arazi, arsa gibi şahsi kullanıma ait mallar vergi kapsamına girmektedir. Ayrıca iş yerleri, dükkanlar ve bireyin oturduğu evde bu vergi dilimi kapsamına girmektedir. Ev vergisi olarak bireylerin ikamet ettikleri veya üzerlerine bulunan evlerin vergileri de emlak vergisi olarak nitelendirilmektedir. Emlak vergisi tutarı evlerin bir önceki yılda alınan vergilerin %11,29’u oranında artış uygulanarak hesaplanır ve belediyelerden tahsil edilir. 

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi