2020 Emlak Vergisi Ne Kadar?

2020 Emlak Vergisi Ne Kadar?
23:55 - Mayıs 7 2020 Perşembe

Emlak vergisi, her sene belirlenen oranlar ile birlikte taşınmaz sahiplerinden belediyeler tarafından tahsil edilen bir vergi türüdür. Emlak vergisi; arazi vergisi ve bina vergisi olmak üzere iki çeşittir. 2020 emlak vergisi ödemeleri 28 Aralık 2019 tarihli resmî gazete ile açıklanmıştır. Senelik ödemeler tek seferde veya iki seferde ödenebilmektedir.

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi, tüm taşınmazlardan senelik olan alınan vergiye verilen addır. Belediyeler tarafından tahsil edilen emlak vergisini ilgili vatandaşların her sene düzenli olarak belirtilen tarihler arasında ödemeleri gerekmektedir. Emlak vergisinin 2 farklı türü bulunmaktadır. Bu türler bina vergisi ve arazi vergisi olarak adlandırılmaktadırlar. 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yer alan binaların hepsi bina vergisine, arsa ve araziler ise arsa vergisine tabi tutulmaktadırlar.

2020 Emlak Vergisi Ne Kadar Oldu?

Emlak vergisi artış oranları her sene Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanmaktadır. Taşınmaz sahiplerince belediyelerden tahsil edilen emlak vergisi, her sene açıklanan artış oranları ile yeniden hesaplanarak belirlenmektedir.28 Aralık 2019 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yeni Emlak Vergisi Kanunu Tebliği ile 2019 yılında yeniden değerlendirme oranının yüzde 22,5 olarak belirlendiği, yeni emlak vergisi oranının ise bunun yarısı yani yüzde 11,29 olarak uygulanacağı açıklanmıştır. Resmî Gazete yayımlanan yeni tebliğe göre emlak vergi tutarları yüzde 11,29 oranında artış göstermiştir. Buna göre emlak vergisi 2019 yılında 100 TL olarak hesaplanan biri 2020 yılında yeni artış oranı ile birlikte 111,29 TL ödeme yapması gerekmektedir.

2020 Emlak Vergisi Nereye Ödenir?

2020 emlak vergisi ödemeleri birçok farklı yerlerden farklı yöntemler ile ödenebilmektedir. Emlak vergisi ödeme yöntemleri şu şekildedir:

  • Taşınmazın Bağlı Bulunduğu Belediyeye Ödeme Yapma

 Taşınmazın bağlı olduğu belediyelerin ödeme noktalarından doğrudan emlak vergisi ödemeleri yapılabilmektedir

  • Taşınmazın Bağlı Bulunduğu Belediyenin Hesaplarının Bulunduğu Banka Şubelerinden Ödeme Yapma

Taşınmazın bağlı olduğu belediyenin hesabının bulunduğu banka şubelerine bizzat gidilerek veya hesaba EFT ve havale aracılığı ile emlak vergisi ödemesi yapılabilmektedir.

  • e-Devlet Kapısı Üzerinden Ödeme Yapma

Online olarak emlak vergisi ödemesi gerçekleştirmek ve taşınmazın diğer emlak vergisi bilgilerine ulaşabilmek için e-Devlet kapısı üzerinden kimlik bilgileri ile giriş yapılmalıdır. Giriş yapıldıktan sonra İnternet Vergi Dairesi hizmeti üzerinden emlak vergisine dair tüm işlemler gerçekleştirilmektedir.

  • PTT ile Ödeme Yapma

Taşınmazın bulunduğu yere bağlı olmaksızın en yakın PTT şubesine başvuruda bulunarak emlak vergisi ödemesi vergi mükellef numarası ile PTT veznelerinden gerçekleştirilebilmektedir.

  • Mobil Bankacılık ile Ödeme Yapma

İlgili belediye ve kurumlarla ile anlaşmalı olanların bankaların internet bankacılığı hizmeti üzerinden emlak gelir vergisi online olarak ödenebilmektedir.

  • Gelir İdaresi Başkanlığı Resmî Sitesi Üzerinden Ödeme Yapma

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine giriş yapılarak emlak vergisi sorgulama ve emlak vergisi ödemesi online olarak gerçekleştirilebilmektedir.

2020 Emlak Vergisi Ödeme Zamanı 

2020 emlak vergisi ödemeleri 1 Mart 2020 tarihinde başlamıştır. Emlak vergisi ödemelerinin son tarihi ise 1 Haziran 2020 olarak belirlenmiştir. Ödeme tarihlerini kaçıran vergi mükellefleri ise her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı ödeyeceklerdir. 

2020 Emlak Vergisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emlak vergisi başvurusu için taşınmazın bağlı olduğu belediyelere gidilmeli ve başvuru işlemleri oradan yürütülmelidir. Müracaat için gereken belgeler şunlardır:

  • Tapunun fotokopisi
  • Bina vergisi için yapı kullanma izni fotokopisi
  • Bina vergisi için binanın açık adres bilgilerini gösteren belge
  • Tapu sahibinin ikamet ettiği adres ve telefon numarası bilgileri
  • Tapu sahibinin kimlik fotokopisi

Emlak beyannamesi için gerekli tüm bu belgeler ile yapılan başvuru sonucunda tapu sahipleri taşınmaz ile ilgili emlak beyanında bulunmuş olur. Bu beyan sonucunda tapu sahipleri emlak vergisi mükellefi olarak her sene belirlenen emlak vergisi ödemelerini gerçekleştirmelidirler.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi