2020 doğum parası ne kadar?

2020 doğum parası ne kadar?
03:41 - Mayıs 15 2020 Cuma

Doğum parası miktarı 2020 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Devletin belirlediği yasaya göre çalışan anne adayları her çocuk sayısına göre ücret alabilmektedir. Devlet yeni doğum yapmış olan annelere maddi zorluk çekmemesi için sosyal yardım kapmasında doğum parası yardımı sağlamaktadır. Devletin yeni doğum yapmış anne adaylarına sunduğu doğum parası, doğum sebebi ile işinden olan annelerin maddi olarak zorlanmaması için yapılmaktadır. Doğum parası miktarları şu şekildedir:

  • İlk doğum için belirlenen miktar: 300 TL.
  • İkinci çocuk için belirlenen miktar: 400 TL.
  • Üç ve üçten fazla çocuk için belirlenen miktar: 600 TL’dir.

Kimler Doğum Parası Alabilir?

Doğum parası alacak kişiler devletin sosyal yardımlarından biri olan doğum parası ile maddi zorluklar yaşamaması hedeflenir. Bu kapsamda yeni doğum yapan anne adayına belirlenen miktarlarda ödeme yapılır. Ayrıca sadece doğum yapmış annelerin alabileceği bir yardım olmamakla birlikte evlat edinen annelerde devletten doğum parası alabilir. Bu şekilde her iki anneye de devlet tarafından bir takım ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için ödeme yapılır.

Doğum Parası İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Doğum parası almak için istenen evraklar anne adayı tarafından eksiksiz şekilde temin edilir ve ikametin bağlı bulunduğu Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne başvuru yapılır. Ayrıca doğum parası almak isteyen kişiler yine kendi ikametlerinde bulunan Sosyal Yardımlaşma Derneği, Kaymakamlık ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapabilir. Doğum parası için başvuru yapacak annelerin temin etmesi gereken evraklar:

  • Çocuğun kimlik kartı,
  • Annenin kimlik kartı,
  • Başvuru belgesi,
  • Evlat edinenler için evlatlık durumu gösteren belge ile başvurular alınmaktadır.

Hangi Tarihte Doğum Yapanlar Doğum Parası Alabilir?

Doğum parası alabilmek için kanunda belirlenen tarihten sonra doğum yapmak gereklidir. Devletin sağladığı sosyal yardımlardan biri olan doğum parası almak isteyen kişiler kanunun belirlediği 15.05.2015 tarihinden sonra doğum yapmış olmalıdır. Yine aynı şekilde evlat edinme tarihi 15.05.2015’ten sonra olmalıdır. Bu tarihten önce doğum gerçekleştirip başvuru yapan anneler, çocuklarının kimliklerin de kanunda belirlenen tarihten önce bir tarih saptanması durumunda yardım parasını alamamaktadır. Aynı şekilde evlat edinme içinde bu durum geçerli sayılmaktadır.

Doğum Parası Başvurusunun Onaylandığı Nasıl Öğrenilir?

Doğum parası başvurusunun onaylandığı e-devlet üzerinden veya Sosyal Dayanışma Vakfına ait çağrı merkezleri üzerinden öğrenilebilir. Bu durumda anneler ister e-devlet isterlerse 183 veya 144 numaralı telefondan başvuruları hakkında bilgi sahibi olabilir. Doğum parası başvurusu yapan kişiler bilgilerin incelenmesi adına birkaç gün beklemelidir. Resmi tatiller veya hafta sonuna denk gelen durumlarda bu süre uzayabilmektedir. İncelemeler bakanlığın ilgili memuru tarafından yapılarak onay sürecine yönlendirilmektedir. Gerekli incelemelerden sonra anneler onaylanan doğum parası yardımını her çocuk için olacak şekilde alabilirler.

E-devlet Üzerinden Doğum Parası Sorgusu Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden doğum parası başvuru sorgulaması yapmak isteyen anneler öncelikle e-devlet hesaplarına giriş yaparlar. E-devlet girişlerinde şifre istenmektedir. Şifresi olmayanlar PTT şubelerinden e-devlet şifresini alabilir. E-devlete giriş yapıldıktan sonra e-devlet arama motorunda bulunan kutucuğa doğum parası sorgulama yazılır ve bakanlığın ilgili sorgu ekranına tıklanır. Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığının doğum yardımı başvuru sorgulama sekmesi açılır. Yapılan başvuruya ait tüm detaylar sayfada gözlemlenerek başvuru detay kısmından sonuç öğrenilebilir.

Doğum Parası Nasıl Çekilir?

Doğum parası çekmek için anneler en yakın PTT şubesine T.C. kimlik kartı ile birlikte gitmelidir. PTT şubelerinden doğum parası kimlik ile alınabilir. Devletin sosyal yardımlarından biri olan doğum parası herhangi bir banka hesabına yatmamaktadır. Anneler kimlikleri ile birlikte sadece PTT şubelerinden paralarını alabilmektedir. 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi