2020 Doğalgaz Aboneliği Ne Kadar?

2020 Doğalgaz Aboneliği Ne Kadar?
18:15 - Nisan 18 2020 Cumartesi

Doğalgaz abonelik ücreti güvence bedeline göre değişiklik gösterir. 2020 yılı güvence bedelleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenir ve açıklanır. Bu tutar yapılan tüketimin amaçları (ısınma, pişirme…) ve elemanlarının (soba, kombi…) sayısı baz alınarak belirlenir. Bu nedenle kişiler doğalgaz aboneliği alırken kullanacakları eleman sayısını ve kullanım amaçlarını bildirmelidirler. Bunun yanı sıra doğalgaz bağlantı bedeli Resmî Gazete ’de EPDK tarafından yayınlanan karara göre 200 metrekareye kadar olan daireler için 656 lira 70 kuruş olarak belirlendi.  Bu karar ile dağıtıcı şirketler 2020 Ocak ayı itibariyle zamlı bedelleri uygulamaya koymaya başladı. 

Doğalgaz Güvence Bedeli Ödemek Zorunlu Mu? 

Doğalgaz güvence bedeli ödemesi dağıtım şirketlerinin abonelerden alacaklarını garanti altına alabilmek için bir defaya mahsus olarak alınan bir bedeldir. Bu bedel sadece mekanik sayaç kullanan abonelerden tahsil edilir. Yani ön ödemeli sayaç kullanan abonelerin dışında kalan aboneler bu bedeli ödemelidirler. 

Doğalgaz Güvence Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Doğalgaz güvence bedelinin hesaplanması için tüketim elemanlarının ve amaçlarının bildirilmesi gerekmektedir. Bu bedel doğalgaz abonelerinin borç ödememe durumlarına karşı alınır ve sadece sözleşme yapılırken bir kerelik olarak alınır. Ön ödemeli sayaç kullanan abonelerden bu bedel talep edilmez. 2020 yılında kullanım sözleşmesi yapan aboneler için güvence bedelleri;

  • Kombi + ocak ve sıcak su: 654,5 TL
  • 1 adet doğalgaz sobası veya 1 BBS alanda merkezi ısıtma + ocak ve sıcak su: 593,6 TL
  • Kombi başına: 563,9 TL
  • Doğalgaz sobası başına: 503 TL
  • Merkezi ısınmada BBS başına: 503 TL   
  • Yalnızca pişirme ve sıcak su (şofben): 29,8 + 60,8 = 90,6 TL şeklinde hesaplanmaktadır. 

BBS: Bağımsız bölüm sayısı. 

Doğalgaz Güvence Bedeli İadesi

Doğalgaz güvence bedelinin iade edilmesi için abonelerin bazı şartları yerine getirmiş olmaları gerekmektedir. Aboneler ancak tüm faturalarını ödemiş ve geçmişe ait borcu bulunmuyorsa güvence bedellerinin iadesini isteyebilirler. Bu iade talebi de abonelik iptalleri sırasında gerçekleştirilir.  Aboneler taşınma vb. durumlarda aboneliklerini iptal ederken sözleşme yaparken ödedikleri güvence bedellerinin iadesini talep etmelidirler. Sözleşmede ödenmiş olan güvence bedeli enflasyon oranına göre yeniden hesaplanır ve iptal edilen abonelikten sonra yaklaşık 5 gün içerisinde geri ödemesi yapılır. Bu iadeler anlaşılmış olan dağıtım şirketine göre PTT şubelerinden veya direkt olarak abonelik sahibinin hesabına yapılır. Eğer yeni abonelik aynı dağıtım şirketi ile başlatılmak istenirse güvence bedeli yeni doğalgaz aboneliği anlaşmasına transfer edilebilir. 

Sayaç Açma-Kapama Bedeli Nedir? 

Sayaç açma ve kapama bedeli sayaçtan kesilen doğalgaz enerjisi aracılığıyla abonelerin hizmetinin durdurulduğu durumlarda abonenin doğalgaz hizmetinden tekrar yararlanabilmek için ödemeleri gereken ücrete denir. Bu bedel sayaç kapatılırken alınır ve sayaç tekrar açılırken aboneden tekrar ücret talep edilmez. Bu kesme bağlama (sayaç açma-kapama) bedeli kurul tarafından belirlenmektedir. Eğer bu durumlarda bir usulsüz kullanım tespit edilirse bu bedelin 3 katı olacak şekilde ceza ödemesi yapılması gerekir. 

Doğalgaz Hizmeti Hangi Durumlarda Durdurulur? 

Doğalgaz hizmetinin kesilmesi farklı sebepler dolayısıyla olabilir. Bu sebeplerden bazıları;

  • Abonenin belirli bir zaman dilimi için gazı kullanmak istememesi (kullandığı dönem faturasını ödemesi gerekir)
  • Fatura son ödeme tarihinden 15 gün geçmesi ancak faturanın ödenmemesi
  • Kaçak/Usulsüz doğalgaz kullanımı tespiti
  • Doğalgazın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokması
  • Sayacın iki fatura dönemi okunmaması ve bırakılan bildirime 3 iş günü içinde cevap verilmemesi
  • Diğer bir adresteki abonelik ile ilgili mali yükümlülüklerin yerine getirilmemesi

Doğalgaz hizmeti kesildiği durumlarda anlaşılabilir bir ihbarname abonelere gönderilir ve hizmetin durdurulma nedeni ve tarihi gibi bilgilere yer verilir. Doğalgaz aboneliği gerekli şartların yerine getirilmesiyle devam ettirilir. 

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi