2020 Çocuk Parası Ne Kadar?

2020 Çocuk Parası Ne Kadar?
23:52 - Mayıs 7 2020 Perşembe

2020 çocuk parası devletin, aileye yeni katılan bebeğin masraflarının ve giderlerinin karşılanması adına aileye verdiği yardım parasıdır. Çocuk parası ailenin çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir. 2020 yılında çocuk parası yardımı ilk çocuk için 300 TL olarak belirlendi ve çocuk sayısının çoğalmasıyla 2. ya da 3. çocuklarda ücret katlanarak artış göstermektedir. Ailenin ikinci çocuğu için belirlenen yardım parası ise 400 TL’dir. Üçüncü çocuk dâhil sonrasında aileye katılan tüm çocuklar için belirlenen çocuk yardım parası ise 600 TL şeklinde belirlenmektedir. İkiz çocuk sahibi olan annelere ise birinci ve ikinci çocuklara uygulanan yardım uygulanmaktadır. Yani ikiz çocuklara verilen toplam yardım parası 700 TL’dir.

Çocuk Parası Yardımından Kimler Faydalanabilir?

Çocuk parası yardımı almak isteyen annelerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması yeterlidir. Çocuk parası, çocuk sahibi olmak isteyen annelerin masraflarını karşılaması için teşvik amaçlı verilen bir paradır. Çocuk parası yardımından 5 yaşından daha küçük olan çocuklar için anneler başvuruda bulunabilmektedir. Çocuğun 5 yaşından gün almamış olması da önemli şartlardan bir tanesidir. Ayrıca bu yardım aylık olarak kişilere verilen bir yardım değildir. Her bir çocuk için anneler bir kereye mahsus bu yardımdan faydalanabilmektedir.  Herhangi bir T.C. vatandaşı annenin çocuk yardımı parasından faydalanabilmesi için mutlaka başvuruda bulunması gerekmektedir. Başvuru yapmayan anneler çocuk yardımı parasından faydalanamazlar. Çocuk parasından yararlanmak isteyen annelerin başvuruda bulunurken devlete sunması gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Sunulması gereken bu belgeler şunlardır:

  • Anneye ait yeni T.C. Kimlik Kartı ya da Nüfus Cüzdanı,
  • Doğan bebeğe ait yeni T.C. Kimlik Kartı ya da Nüfus Cüzdanı,
  • Hastaneden temin edilen doğan bebeğe ait doğum belgesidir.

Şartlı Çocuk Yardımından Kimler Yararlanabilir?

Şartlı çocuk yardımı, çocuğun bakımını, giderlerini ve okul masraflarını karşılayacak durumu olmayan ailelere verilen bir yardım parasıdır. Şartlı çocuk parasına başvurmak isteyen aileler e-Devlet hesaplarına giriş yaparak gerekli işlemleri tamamlamak zorundadır. Şartlı çocuk yardımı parasını Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından karşılar ve aileye destek amaçlı sunar. Şartlı çocuk yardımı parasını almaya hak kazanmış çocuğun okulla ilişkisi kesilirse ya da eğitimi sona ererse, yapılan düzenli yardım da direkt olarak durdurulur. Ayrıca çocuğun ailesinin maddi durumu düzelir, aylık gelirleri artar ve bu durum ilgili adresler tarafından saptanırsa da gelen yardım aynı hızla kesilir. Kesilen şartlı çocuk yardımı parası tekrar aktifleşmez ve tek bir sefer başvurularak alınabilir.

Şartlı Çocuk Yardımını Kimler Alamaz?

Şartlı çocuk yardımı, çocuğun gerekli ihtiyaçlarını ve okul masraflarını tam olarak karşılayamayan dar gelirli aileler için verilir. Şartlı çocuk yardımı, geliri orta ya da yüksek olan, çocuğun giderlerini karşılayabilecek gelir elde eden ailelere verilmez. Ayrıca çocuk yardımında olduğu gibi, Türk Vatandaşı olmayan annelerin de bu yardımdan faydalanması mümkün değildir. Geliri dar, maddi durumu yetersiz ve çocuğun ihtiyaçlarını karşılayamayan aileler, başvuru işlemini tamamlamadıkları takdirde de bu yardımdan faydalanamayacaktır. Ayrıca çocuk eğitimini devam ettirmiyor ve okul hayatını sürdürmüyor ise bu yardım geçerliliğini kaybedecektir.

Çocuk Parası Yardımı Başvuruları Nereden ve Nasıl Yapılır?

Çocuk yardımı parası için başvuruda bulunmak isteyen aileler gerekli şartları sağlıyor ise, e-Devlet hesabını kullanarak başvuruda bulunabilmektedir. Ayrıca başvurusunu gerçekleştiren aile bireyleri, yaptığı başvurunun sonucunu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Doğum Yardımı Başvuru Sonucu sayfasından öğrenebilmektedir.

Çocuk Parası Yardımı Ne Zamana Kadar Alınır?

Çocuk parası yardımı, ailelere doğan çocuk için birer kez verilmektedir. Aile, çocuk parası yardımından faydalanmak istiyorsa, doğan çocuğun 5 yaşından gün almadan önce başvuruda bulunması gerekmektedir. Çocuk büyüdüğü zaman, aileler başvuru yapamaz ve çocuk yardımı parası alamazlar. Bunun dışında doğan çocuk için yardım parasını almak isteyen tüm anneler başvurularını gerçekleştirebilir ve paralarını alabilmektedir. Ayrıca gelen yardım parasını PTT’den 2 ay içinde tahsil etmeyen bireyler, yardım parası hakkını kaybeder ve para hesaptan geri alınır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi