2020 BAĞKUR primi ne kadar?

2020 BAĞKUR primi ne kadar?
14:25 - Mayıs 17 2020 Pazar

2020 Bağ-Kur prim tutarları asgari ücret brütü üzerinden hesaplandığından dolayı 2020 yılının asgari ücretlerinin açıklanması 1 Ocak 2020’den itibaren ödenecek olan prim tutarlarını da etkiledi. Aralık ayı enflasyon oranlarının etkisi ile memur ve memur emeklileri için zam oranı 5,49 olarak SGK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı 6,49 olarak belirlenmiştir. Bu zamlarla birlikte primlerde de değişiklikler oldu ve kategorilere ayrılan 2020 Bağkur primi bazı değişiklikler gösterdi. 

2020 Tarım Bağ-Kur Primi 

2020 tarım Bağ-Kur kategorisinde bulunan sigortalıların primleri Bağ-Kur kapsamındaki diğer sigortalılardan farklı olarak hesaplanır. Bu hesap 30 günlük değil, günlük kazanç miktarının 27 katı olarak hesaplanmaktadır. Prime esas kazanç üzerinden hesaplanan gün sayısı her yıl bir puan artırılmaktadır ve 30 güne ulaştığında sabitlenmiş olacaktır. Bu bilgilere göre prime esas kazanç beyanında bulunmuş (asgari ücret brütü üzerinden) sigortalı bireylerin ödeyeceği prim miktarı 913,80 TL’dir. Prim ödemelerini düzenli yapmış olanlar ve geçmiş borcu bulunmayanlara bu ödemelerde %5 oranında bir indirim avantajı sağlar. Yani primlerini düzenli ödeyen kişilerin ödemesi gereken prim miktarı 781,36 TL’ye düşecektir. 

2020 Esnaf Bağ-Kur Primi 

2020 yılı için esnaf Bağ-Kur primleri aylık ödemelerini düzenli yapanlar ve geçmiş dönem borcu bulunmayanlar için 5 puanlık indirim sağlamaktadır. Bu indirim ile ödenecek en düşük prim brüt asgari ücretin %29,5’i yani 868, 18 TL olup indirimi bulunmayan kişiler için bu prim tutarı 1015,33 TL olacaktır yani en düşük brüt asgari ücretin %34,5’i oranındadır. Bu primler üzerinden ödeme yapacak olanlar esnaflar, şirket ortakları, avukatlar yani vergi/ticari mükellefiyetleri sebebiyle prim ödemek durumunda kalanlardır. Bu ödemeleri yüksekten yapmak isteyenler ise en düşük prim ödemesinin en fazla 7,5 katı olacak şekilde prim ödeyebilirler.

2020 İsteğe Bağlı Bağ-Kur Primi 

2020’de de isteğe bağlı Bağ-Kur primi ödeyenlerin kanun teşvikinden yani 5 puanlık indirimden yararlanma hakları bulunmamaktadır. İsteğe bağlı olarak yapılan ödemeler Bağ-Kur hizmeti olarak geçer ve bu ödemeyi yapan kişiler 5400 gün ile yaş haddi, 9000 gün ile de normal emekliliği hak ederler. Bu kapsamda prim ödemesi yapanlar 2020 Bağkur primi olarak brüt asgari ücretin %32’si oranında yani 941,76 TL (en düşük) ödeyeceklerdir. Bu ödemeleri yüksekten yapmak isteyenler ise en düşük prim ödemesinin en fazla 7,5 katı olacak şekilde prim ödeyebilirler.

2020 En Düşük Bağ-Kur Primi

2020 yılında ödenecek olan en düşük Bağ-Kur primi 4b kapsamında isteğe bağlı Bağ-Kur primi ödeyen ev hanımlarına aittir. Emekli olmak isteyen ev hanımları isteğe bağlı prim ödemesi yaparak emeklilik hakkı kazanabilirler. Bu prim ödemeleri aylık olarak en düşük 847,58 TL olarak hesaplanmıştır. Bu ödemeleri yüksekten yapmak isteyenler ise en düşük prim ödemesinin en fazla 7,5 katı olacak şekilde prim ödeyebilirler.

2020 Bağ-Kur Düzenli Ödeme İndirimi

2020 Bağ-Kur’a yapılan ödemelerde indirimden faydalanabilmek için ödeme yapanların uymaları gereken şartlar vardır. Bunlardan ilki isteğe bağlı Bağ-Kur kategorisinde ödeme yapmıyor olmaktır çünkü isteğe bağlı prim ödemesi yapan kişilerin bu indirimden faydalanma hakları bulunmamaktadır. Geri kalan kategorilerde ödeme yapan sigortalılar ise ödemelerini düzenli olarak yapıyorlarsa bu teşvikten yararlanabilirler. Prim ödemeleri ve eğer taksitlendirilmiş veya yapılandırılmış ödemeleri bulunuyorsa bu ödemelerin düzenli yapılması gerekmektedir. Bunun dışında ise geçmiş döneme ait borç bulunmaması da gerekmektedir. Bu şartlara uyan kişiler 5 puanlık yani %5 oranında indirimden yararlanırlar ve 2020 Bağkur prim ödemelerini bu oranı düşerek yaparlar. Bu indirimden faydalanabilmek için herhangi bir başvuru yapılmasına gerek yoktur. 

 

   

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi