2020 Asgari Ücretten Emekli Olan Ne Kadar Emekli Maaşı Alır?

2020 Asgari Ücretten Emekli Olan Ne Kadar Emekli Maaşı Alır?
18:14 - Nisan 18 2020 Cumartesi

Asgari ücret emeklisi olarak bilinen ve çalışma hayatı boyunca yaptırmış olduğu sigortanın aylık ödemelerini, aldıkları asgari ücret üzerinden ödemiş olan bireylerin maaşlarının tutarı asgari ücret emekli maaşı kapsamındadır. Bireylerin çalışma hayatlarında Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yapacakları sigortaların aylık ödemelerini düzenli olarak gerçekleştirmeleri ve belirli hizmet yılını doldurmaları halinde emekli olmaları sağlanır. Bu ödemeleri asgari ücret alarak bu ücret üzerinden yapan bireyler ise asgari ücret emeklisi olarak bilinmektedir.

2020 Asgari Ücret Ne Kadar?

2020 yılı asgari ücret tutarı ocak ayında yapılan zam ile birlikte bekar işçiler için asgari geçim indirimi ile birlikte 2.324 TL olarak belirlenmiştir. Asgari ücret tutarı belirlenirken bireyin evli veya bekar olması veya bireyin çocuk sahibi olup olmaması gibi etkenler de değerlendirilmektedir. Bu etkenlere göre asgari ücret tutarı da değişmektedir. Asgari ücret tutarının değişmesiyle birlikte asgari ücret emekli maaşının da artırılması beklenmektedir. Bu anlamda ilgili açıklama Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılmıştır.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar?

Emekli maaşları tüm dünyayı etkisi altına almış olan covid-19 salgını sebebiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenmiştir. Düzenlemeler kapsamında bayram ikramiyesinin verilme tarihinin erkene alınması ve maaş tutarlarının artırılması gibi adımlar atılmıştır. Buna göre 2020 yılı itibari ile en düşük emekli maaşı 1.500 TL olarak belirlenmiştir. Bireylerin emekli olduğu kurum veya bağlı oldukları emeklilik sistemi gözetilmeksizin maaşlarında zam yapılmasına karar verilmiştir. Böylece tüm emeklilerin maaşlarına zam yapılmış ve en düşük emekli maaşı belirlenerek alt limit konmuştur. 

2020 Emekli Maaşı Zammı Ne Kadar?

Emekli maaşı zammı kapsamında 2020 yılı itibari ile SSK ve BAĞKUR emeklilerinin maaşlarına yüzde 6,49 oranında zam yapılmasına karar verilmiştir. Yapılan zammın detayları Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ilan edilmiştir. Bu zamla birlikte en düşük emekli maaşı 1.500 TL olarak belirlenirken en düşük memur emeklisi maaşı 2 bin 522 liradan 2 bin 660 liraya çıkarılmıştır. Covid-19 salgını nedeniyle yapılan olağanüstü koordinasyon toplantısı sonucunda alınan bu karar direkt olarak yürürlüğe geçirilmiş ve nisan ayı itibari ile emekli bireylerin maaşlarına söz konusu zam tutarı yansıtılmıştır.

Emekli Bayram İkramiyesi Ne Kadar?

Emekli bayram ikramiyesi 2020 yılı Kurban Bayramı öncesinde verilmesi planlanan ikramiyedir. Ancak tüm dünyada etkisini gösteren covid-19 salgını nedeniyle bireylerin ihtiyaçlarında meydana gelen olağanüstü ve ani artış sebebiyle ikramiyenin nisan ayında verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu bağlamda verilecek olan ikramiyenin tutarı 1.000 TL olup ikramiyenin nisan ayı içerisinde emekli bireylerin hesabına yatırılması beklenmektedir.

SSK Asgari Ücretli Emekli Maaşı

Asgari ücret emeklisi maaşı her yılın ocak ayında açıklanarak belirlenmektedir. Asgari ücret emekli maaşı alacak olan bireyler maaşlarını en düşük asgari ücret tutarına göre almaktadırlar. Buna göre covid-19 salgını karşısında alınan tedbirler kapsamında artırılarak 1.500 TL olarak belirlenen en düşük emekli maaşı asgari ücret emeklilerini de kapsamaktadır. Asgari ücrette ödemelerle emekli olmuş olan bireyler aylık olarak 1.500 TL emekli maaşı alabilecektir. Ancak asgari ücretle çalıştığı süre zarfında yapılan prim ödemelerinin düzenli yapılması veya taban ödeme fiyatı üzerinden yapılması gibi etkenler asgari ücret emekli maaşı ödemelerinde belirleyici rol oynamaktadır. Bununla birlikte bireyin çalıştığı süre zarfında almış olduğu asgari ücret tutarı ve sahip olduğu çocuk sayısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısına göre de asgari ücret emeklisi maaşı değişiklik göstermektedir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi