1500 yıllık mesaj

1500 yıllık mesaj
09:00 - Kasım 24 2020 Salı

Erken Roma dönemine ait lahitlerin bulunduğu Bursa’nın İznik ilçesindeki 10 dönümlük zeytinlik daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılmıştı. Hisardere yolu üzerindeki bu zeytinlikte bir yıllık çalışmadan sonra pişmiş topraktan yapılmış özel mezar odaları ortaya çıkmıştır. Birinde 6 insan kemiği, diğerinde 2 insan kemiği bulundu.

Eserlerle ilgili bilgi veren İznik Müze Müdürü Ahmet Türkmenoğlu, “Bu kitabeyi Prof. Dr. Boris Dreyer’e yazdık. 5. yüzyıldan kalma mezar taşı. Üstelik bir kadının 48 yaşında ölen kocası ve 14 yaşındaki oğlu için bir mezar yaptırdığını anlıyoruz. Üzerinde ‘Ben Herennia Vitalia’yım. Bu tabutu 48 yıl yaşayan ve Phretens’in ilk lejyonu olan sevgili kocam Lulius Valentinus Christian ve 14 yıl yaşayan oğlum Lul için diktim. Kimsenin tabutu yok etmesine izin verilmemeli. Kim onu yok ederse, kıyamet günü Allah’a hesap verecektir. “

İznik Müze Müdürü Ahmet Türkmenoğlu, 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilen bu bölgeden çıkarılan eserlerden bahsetti. Dr. Aygün Ekin Meriç danışmanlığında yürütülmektedir. Kazılarda bugüne kadar 3 lahitin yanı sıra çeşitli çapkın mezar ve oda mezarların ortaya çıkarıldığını açıkladı.

Mehmet Buldu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi