1,5 markette 8 lira

1,5 markette 8 lira
10:12 - Aralık 8 2020 Salı

Mersin-Türkiye narenciye üretiminin yüzde 25’ini karşılıyor, gün doğmadan tarım işçilerini yataktan koruyor, özellikle de virüs salgınına karşı C vitamini konusunda bir kez daha ön plana çıkan koro, mandalina portakal segmentlerini aralıksız sürdürüyor.

Şarkı söyleyerek hasat ediyorlar

Mersin’in merkez Akdeniz ilçesine bağlı Kürkçü İlçesi’nde narenciye bahçelerinde mandalina ve portakal hasadı yapan işçiler sabah 04.30’da kalkıp 05.30’da yola, 07.00’de kesime başlıyor. Tarsus’un Beylice, Topaklık ve Meşelik köylerinden bahçelere gelen turunçgil işçileri, şimdi satsuma cinsi mandalina hasadı yapıyor. Halk türküleri söyleyerek mandalina kesen işçiler, işlerinin kolay olduğunu belirterek, “Turunçgillerin C vitamini deposu sağlığımıza çok iyi geliyor. Biz topluyoruz, Türkiye’de yediniz. Herkese afiyet olsun ”dediler.

“Narenciye hasadı tüm hızıyla devam ediyor”

Narenciye bahçesinde hasat devam ederken, Akdeniz Tarım Odası Başkanı Turgut Demir, Mersin’de narenciye hasadının en hızlı dönemde tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Demir, narenciye hasadının 3 Eylül’de erken Mayer tipi limonun ihracat izni ile başladığını, erkenci mandalina, greyfurt ve erkenci portakal çeşitleri hasadının kademeli olarak başladığını belirtti. Demir, “Artık çok fazla narenciye çeşidi üretiliyor. Ürün yelpazesini genişleten yeni çeşitleri de var. Her ay farklı ürünlerle üretimi uzun vadeye yayarak piyasaya arzını destekliyoruz. Bu, arz ve tüketimi senkronize bir şekilde hareket ettirir. Halen hasadı yapılan bahçede satsuma cinsi mandalina kesilmektedir. Covid-19 salgını ile birlikte C vitamini açısından çok önemli potansiyele sahip narenciye çeşitlerini halkımıza ve yurtdışına sunmak için hasadımız tüm hızıyla devam ediyor ”dedi.

“Şubede 1,5 TL, piyasada 8 TL”

“Ülkemizde bu yıl tüm çeşitlerde 5-6 milyon ton üretim bekliyoruz” diyen Demir, bahçeden çıkan narenciye fiyatı ile büyük şehirlerde market ve manavlarda satılan fiyat farkına dikkat çekti. Demir, “Üreticimiz tarafından satılan mandalinanın kilo fiyatı kalitesine göre 1,5 lira ile 1,8 lira arasında değişiyor. Ama İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere gittiğinizde tüketici fiyatının 5 lira ile 8 lira arasında olduğunu duyuyoruz. Orange bugün itibariyle şubesinde 2,5 lira ile 2,6 lira arasında; “Piyasalarda 5-10 lira arası fiyatlar duyuyoruz”.

“Aşırı sıcak hava hurda oranını artırdı”

Narenciye üreticisinin karşılaştığı sorunlara değinen Oda Başkanı Demir, 2020’nin Mersin’deki üreticiler için sıkıntılı bir yıl olduğunu belirterek, çiftçilerin girdi maliyetlerindeki artışın yanı sıra, “Maruz kaldık. Ocak’ta sel, Şubat’ta don, Mart-Nisan’da dolu ve Mayıs’ta sıcak merkezler. Meyvenin dış yüzeyinde Ağustos ayında 52-53 derece görülen yanıklar meydana geldi. Bunlar hurda oranını da artırdı. Hurda oranları, bu yılki son ısınma seviyesinden yüzde 20-24 bandına kadar, yüzde 5-6 civarındaydı. Hasat sırasında işçiler burayı seçiyor, narenciye paketleme fabrikalarında sınıflandırılırken atılıyor ve en kaliteli ve sağlıklı ürünler tüketicinin sofrasına gidiyor ”dedi.

“Üretimi planlamalıyız”

Narenciye üretiminin Türkiye’ye yetecek düzeyde olduğunu, demirin her yıl biraz daha arttığını kaydeden, ancak üreticiler aynı ürünün fiyatının düşüşle ele alındığına dikkat çekti. Mayer tipi limona örnek olan Demir, “Tarım politikalarını tamamen gözden geçirmemiz gerekiyor. Üretimimizi planlamamız gerekiyor. Son yıllarda birçok mayer türü limon ekilmiştir. Mayer cinsi limon başlangıçta 3-3,5 TL bandından hasada başladı, şimdi 80 cent ile 1,2 lira arasına düştü. Ürün arzının artmasıyla fiyatlar düştü. Mayer limon bahçeleri yerine farklı ürünlerle devam etmek zorunda kaldık. Örneğin, ovada turunçgiller yerine pamuğa devam etmeliydik. İthal etmek zorunda olduğumuz ürünleri ithal etmemek ve ülkemizin mevcut iklimini, toprağını ve suyunu en optimum şekilde değerlendirebilmek için bir plan yapmalıydık. Narenciye üretimimiz her yıl artmaktadır. Bu anlamda ülkemizin bir sorunu yok. Ülkemiz tarım sektörüne yönelirse, sanayide ikinci kalite ürün kullanılırsa bu birinci kalite ürünün fiyatını yükseltir. Bu doğrudan çiftçinin cebine yansıyacak ”dedi.

Kıymet Gökçe-Koray Ünlü

Yorumlar (1)
  • ER
    Eren
    3 sene ago
    Valla ne haberi okuduğumuzu anlayamıyoruz sürekli imla hatalarınız var ve cümleleri tamamlamıyorsunuz. Google translate çevirisi gibi metin hazırlamışsınız. Biraz profesyonel olmanız gerekiyor ve varsa yanlışım bize göstermeniz gerekiyor. Devrik cümleler ve saçmalanmış cümlelere bi baksanız anlarsınız.
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi