145 yıllık rüya: “Karadeniz-Akdeniz Yolu”

145 yıllık rüya: “Karadeniz-Akdeniz Yolu”
10:12 - Kasım 21 2020 Cumartesi

Enerji Bakanlığı döneminde Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler tarafından başlatılan Karadeniz Akdeniz Yolu, Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere tüm Anadolu’nun ekonomisine olumlu etki edecek. Yüzyılın projesi adı verilen proje ile Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz’in ticaret limanı olacak. Dolaylı olarak 55 ili ilgilendiren toplam yaklaşık 1,5 milyar lira maliyetle tamamlanacak proje, Orta ve Doğu Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak.

Karadeniz’in kapıları İç Anadolu ve Akdeniz’de açılacak

İthalat ve ihracat açısından önemli rol oynayacak proje kapsamında Karadeniz’in kapıları İç Anadolu ve Akdeniz’e açılacak. Ordu’dan Akdeniz Bölgesi’ndeki illere ulaşımı kolaylaştıracak proje, şehir üzerinden Rusya, Gürcistan ve Ukrayna gibi ülkelere ithalat ve ihracatta da önemli rol oynayacak. Karadeniz’i İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz’e bağlayacak olan Karadeniz-Akdeniz Yolu, Ordu sınırlarında 15 kilometre uzunluğunda 25 tek tip tünel, çok sayıda köprü ve 330 metre viyadük ve 2021 ortalarında tamamen açılması hedefleniyor.

“Hem Ordu hem de diğer iller için büyük önem taşıyor”

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, 2020’nin son aylarında tamamlanması gereken ancak pandemi nedeniyle yavaşlayan projenin 2021 ortalarında tamamlanacağına inandıklarını belirtti. Projenin hem Ordu hem de Karadeniz-Akdeniz Karayolu’na komşu iller için çok önemli olduğunu belirten Şahin, “Bu iller Karadeniz kıyısındaki ülkelerle ticaret yapıyor, bu ticaret hacimlerini genişletmek, bu ülkelere daha kısa sürede ulaşmak rota ve daha az maliyet. bu yol gereklidir. “Bu yolun bir an önce bitirilmesi diğer iller için olduğu kadar ilimiz için de çok önemli.”

“Bir an önce tamamlanması Ordu’yu lojistik merkezi yapıyor”

Başkan Servet Şahin, proje tamamlandığında Ordu’nun ilerleyen günlerde lojistik merkez haline gelebileceğine işaret ederek, “Ordu ve Giresun illerinin ortasına liman yapılırsa tam bir merkez olur. Umarım Samsun-Sarp Demiryolu ile Ordu’dan geçer ve hepsi bir araya gelirse lojistik merkez oluruz ”dedi.

“Ticaret hacimleri genişleyecek”

OTSO Başkanı Servet Şahin, “Karadeniz-Akdeniz Yolu bittiğinde bölgenin ve ilimizin kalkınmasının çok daha gelişeceğine inanıyorum” dedi. “Şu anda abartılan bir şey yok, sadece tünellerin iç donanımı ve 10 kilometrelik yol asfaltı. Yakında tamamlanacaklarına inanıyorum. Bu yol hem turizm hem de ekonomi için çok önemli. Sivaslılar 2 saatte Ordu’ya, Kayseri’ye 4 saatte Ordu’ya, 7 saatte Hatay’a gelecek. Kısa sürede 40 il Karadeniz’e inecek ve Karadeniz kıyısındaki ülkelerle ticaret hacimleri büyüyecek. Ticaret ve ihracat sektöründeki üyelerimiz her zaman kapasite olarak genişleyecek, bölgemiz daha da gelişecek ”dedi.

Selim Kuşcu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi