112 Acil Çağrı Merkezine 9 ayda 2 milyon gereksiz çağrı geldi

112 Acil Çağrı Merkezine 9 ayda 2 milyon gereksiz çağrı geldi
14:12 - Ekim 16 2020 Cuma

Her gün binlerce çağrıya cevap veren ve acil durumlarda hayat kurtaran rol oynayan Antalya 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi, bu yıl bildirimlerde artış gördü. Ambulans, polis, jandarma, itfaiye, Sahil Güvenlik, Afet Acil Durum ve Orman Yangını birimlerinin birlikte ve koordineli bir şekilde hizmet verdiği Antalya 112 Acil Çağrı Merkezi’ne Eylül ayı sonu itibarıyla 3 milyon 74 bin 532 çağrı geldi. Söz konusu rakam geçen yıl ilk 9 ayda yakalandı. İhbarların yüzde 68’i (1 milyon 913 bin 551) temelsiz olurken, zorunlu çağrı sayısı yüzde 32 (1 milyon 160 bin 981) olarak kaydedildi.

Şehirdeki yabancıların asılsız ihbar oranı düşük

8 yabancı dil operatörünün çalıştığı kurumda, Eylül ayı itibariyle yabancı dilde ihbar sayısı 3 bin 513’e ulaştı. Bu aramalardan gerekli arama sayısı 3 bin (yüzde 85), asılsız ihbar sayısı ise şu şekilde kaydedildi: 513 (yüzde 15). Görüşmelerin yüzde 50’si İngilizce, yüzde 26’sı Rusça, yüzde 17’si Almanca ve yüzde 7’si diğer dillerdeydi.

Salgına ilişkin çağrı sayısı 208 bin 630

Türkiye salgınının hemen ardından faaliyetlerine başlayan Vefa, Sosyal Destek Grubu’na toplam 208 bin 630 ihbar geldi. Yine İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda, denetimin yapılabilmesi için her türlü şikayet ve ihbarın yapılabildiği Antalya İl-İlçe Salgın Kontrol Merkezi’ne (İSDEM) 8 bin 957 ihbar alındı. corona virüs (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler.

“Papağanım her zaman korona der, gelip test eder misin?”

Asılsız aramalara ek olarak, ilginç bildirimler 112 çalışanı şaşkına çevirdi. 2020 yılı çağrı verilerini paylaşan Antalya 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Mehmet Koçak, 2019 yılında operatörleri gereksiz veya gereksiz arayarak meşgul eden 245 kişiye eylem başlatıldığını, 21 kişiye cezalarının tebliğ edildiğini belirtti. Çağrı merkezine ilginç bildirimlerin yanı sıra asılsız raporların da geldiğini belirten Koçak, “Örneğin ‘Papağımın Covid-19 olduğunu düşünüyorum. Sürekli corona – corona – corona konuşuyor. Bana her zaman annemi çağırdı canım Bebeğim artık öyle demiyor. Gelip papağanımı test edebilir misin? ‘,’ Korona sorunu yüzünden kimse düğünümüze gelmedi, en azından ‘Gel Cemilem oyna’ diyenler oldu.

“Turşu kavanozunu açması için itfaiyeyi gönderir misiniz?”

İhbarlara ilginç örnekler vermeye devam eden Koçak, “Panik atak hastasıyım. Uçağımı kaçırmak istemiyorum, panik atağımı tetikliyor. Ambulans beni havalimanına getirebilir mi lütfen ”,“ Aile olarak turşu kavanozunun kapağını açamadık, hepimiz denedik, komşular da denedi. Yok olmuyor. Acaba itfaiye gelebilir mi? Senin için çok önemli bir sorum var ona göre karar vereceğim. Okey’e geri dönmeli miyim, gitmesem mi? “Gülüp söyleyenler var” dedi.

Suat Metin – Gazi Taş

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi