Veysel Şatıroğlu (Aşık Veysel) Kimdir ?

Ölümünün üzerinden yıllar geçmiş olsa da her zaman gönüllerde yeri olan Aşık Veysel, 1894 yılında Sivas ili Şarkışla ilçesi, Sivrialan Köyü’nde dünyaya geldi.

Aşık Veysel olarak tanınan ünlü ozanın gerçek ismi ise; Veysel Şatıroğlu’dur. Karaca Ahmet ile Gülizar Hanım’ın oğlu olan Aşık Veysek iki kız kardeşini ise; çiçek hastalığından dolayı kaybetmiştir.

Aşık Veysel, 1901 yılında Sivas bölgesinde bir salgın halinde yaşanan Çiçek hastalığına tutuldu. 7 yaşında ise bu hastalıktan dolayı bir gözünü kaybeden Aşık Veysel, diğer gözünü ise bu olaydan kısa bir süre sonra kaybetti. Bu dönemden sonra hayatına kör olarak devam eden Aşık Veysel, 10 yaşına geldiğinde ise saz çalmaya başladı.

Veysel Şatıroğlu’nun saz ustaları ise; Molla Hüseyin ile Çamşıhlı Ali’dir. 1919 tarihi itibariyle Esma Hanımla evlenen Aşık Veysel, 1920 yılında ise hem annesini hem de babasını kaybetti. Eşinin kendisini terk etmesinden sonra 2. Evliliğini yapan Aşık Veysel, 1928 senesinde Gülizar Hanımla evlendi. Aşık Veysel’in, Zöhre, Ahmet, Hüseyin, Menekşe, Bahri, Zekine ve Hayriye isimlerinde toplam 7 çocuğu oldu.

1930 senesinde Sivas şehrinde Edebiyat Öğretmeni olarak görev yapan, Ahmet Kutsi Tecer’le tanışan Aşık Veysel, bu tarihten sonra Ahmet Kutsi Tecer’in daveti sonrasında Köy Enstitüsünde saz öğretmeni olarak görev yaptı. İlk kez adını 5 Ocak 1931 senesinde duyuran Aşık Veysel,’’Sivas Aşıklar Bayramı’nda’’ adından sıkça söz ettirmeyi başardı.

Hayatı boyunca türlü zorluklar ve yoksulluklar içerisinde yaşayan Aşık Veysel, Cumhuriyetimizin 10. Yılından dolayı yazmış olduğu destanla adını bir kez daha duyurdu. Bu destanın yayınlanmasından sonra adını bir kez daha duyuran Aşık Veysel, 1965 yılında TBMM tarafında çıkartılan bir kanunla, “Anadilimize ve milli birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü” 500 lira aylık almaya hak kazandı.

Ülkemizdeki aşık geleneğinin büyük temsilcileri arasında yer alan Aşık Veysel, 1971 yılında son konseri olan Hacıbektaş konserini gerçekleştirdi. 21 Mart 1973 tarihi itibariyle doğduğu köyde hayata gözlerini yuman Aşık Veysel’in vefat ettiği ev günümüz itibariyle müze olarak halka açıktı.

1970’li yıllarda Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar ve Selda Bağcan, Aşık Veysel’in şiirlerini düzenleyerek yayınlanmasını sağlamıştır.

İlk şiir kitabı 1994 yılında yayınlanan Aşık Veysel, Deyişler kitabıyla Dostlar Beni Hatırlasın ve Sazımdan Sesler kitaplarını yayınladı. 1984 yılında ise Aşık Veysel’in Bütün Şiirleri adlı bir eser yayınlanmıştır.

Son Haberler

Altın neden yeniden yükselişe geçti? 15 Temmuz 2025 fiyatları ne söylüyor?

Altın fiyatları 15 Temmuz 2025 sabahında yatırımcıların ilgi odağında. Küresel gelişmelerin ve merkez bankası politikalarının…

15 Temmuz 2025

Burdur Ağlasun’daki 133 Sosyal Konut Hak Sahiplerine Ne Zaman Teslim Edilecek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından TOKİ eliyle Burdur Ağlasun'da inşa edilen 133 sosyal…

15 Temmuz 2025

Sivas’ın Gözde Gölü Ağgöl ve Karagöl, Kene Tehdidi Altında Sessizliğe Büründü

Sivas'ta yer alan ve doğal güzellikleriyle bilinen Ağgöl ve Karagöl, artan kene popülasyonu nedeniyle ziyaretçi…

15 Temmuz 2025

Dilovası’nda Yine Bir Trafik Faciası: 5 Can Kaybı

Kocaeli, Dilovası ilçesinde D-100 karayolu Ankara yönünde yaşanan feci kaza, öğleden sonra 17.30 sularında gerçekleşti.…

15 Temmuz 2025

15 Temmuz Şehidinin Babası Acılarını Paylaştı: ‘Her 15 Temmuz’da Yüreğimiz Yanıyor’

9 yıl önce yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminde, Ankara Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Daire Başkanlığı'na düzenlenen…

15 Temmuz 2025

Şehit Ömer Halisdemir’in Anısına Özel Koruma

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan ve Türkiye'yi derinden sarsan darbe girişiminde, Şehit Piyade Astsubay Kıdemli…

15 Temmuz 2025