Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi‘nden Doç. Dr. Elif Ünver Korğalı, fenilketonüri hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Fenilketonüri, metabolik ve kalıtsal bir hastalık olup, proteinlerin temel yapı taşlarından fenilalaninin vücutta yeterince parçalanamaması sonucu ortaya çıkar.
Korğalı, fenilketonüri hastalığının otozomal resesif geçiş gösterdiğini ve akraba evliliklerinin bu hastalığın görülme sıklığını artırdığını vurguladı. Türkiye’de fenilketonüri sıklığının, Avrupa ve Amerika’ya kıyasla daha yüksek olduğunu, yılda 400-450 bebek doğumunun bu hastalıkla karşı karşıya kaldığını ifade etti.
Bebeklerde erken dönemde belirti vermeyen fenilketonüri, sağlıklı beslenme ile birlikte aylar içinde zeka ve vücut fonksiyonlarında gerilemelere yol açar. Korğalı, erken teşhisin mümkün olduğunu ve 2006 yılından bu yana Türkiye’de doğan her bebeğin topuk kanı ile fenilketonüri taramasından geçirildiğini belirtti.
Doç. Dr. Korğalı ayrıca, fenilketonüri tanısı konan bebeklerin özel diyetlerle beslenmesi gerektiğini, bu diyetin ömür boyu sürdürülmesi gerektiğini ve bu sayede normal bir yaşam sürülebileceğini ekledi. Anneler ve babaların, bebeklerinin sağlığı için topuk kanı tarama testlerine önem vermesi gerektiğini hatırlattı.
Düzce'deki Büşra Metin, dil öğrenmek amacıyla yüklediği bir uygulama sayesinde hayatının dönüm noktasını yaşadı. İngilizce…
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Endonezya Devlet Başkanı Prabowo Subianto ile…
Muğla'nın gözde tatil beldelerinden Bodrum'a bağlı Türkbükü Koyu'nda, Türk bayrağı taşıyan 'Melinay' adlı lüks motoryatta…
Yaz tatili için Avrupa'nın dört bir yanından yola çıkan gurbetçiler, Kapıkule Sınır Kapısı'nda uzun kuyruklar…
Beşiktaş Futbol Kulübü, milli futbolcu Orkun Kökçü'nün Benfica'dan satın alma opsiyonu ile kiralık olarak transfer…
Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Beşkonak bölgesindeki Köprülü Kanyon'da bulunan bir su sporları merkezinde, can yeleği…