Kategori: Çevre Haberleri

Maden Sahanlarında Zeytin Ağaçlarının Taşınması Mümkün

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan bir düzenlemeyle, belirli maden rezerv alanlarında bulunan zeytin ağaçlarının taşınması gündeme geldi. Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü ve Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, zeytin ağaçlarının taşınmasının mümkün olduğunu ve bu konuda başarılı örneklerin bulunduğunu belirtti.

‘Uygun koşullarda rahatlıkla taşınabilir’

Prof. Özkaya’ya göre, zeytin ağaçlarının taşınması için en ideal zaman kış aylarıdır. Ağaçlar uyku dönemindeyken ve toprak altındaki yumruları ile çevrelenmişken, bu yumrular çıkarılarak ağaçlar yeni yerlerine taşınabilir. Taşınan ağaçların yeni ortama uyum sağlaması için iklim ve toprak koşullarının uygun olması gerektiğini vurguladı.

Zeytin ağacının altında yumru bulunmaması halinde, düzenli sulanan ağaçların taşınmasının daha kolay olduğunu söyleyen Özkaya, yaşlı ve sulanmamış ağaçların genellikle sağlam bir yumru oluşturduğunu ve bu yumrunun ağacın yeniden filizlenmesine olanak tanıdığını ifade etti.

Dünyadan örnek: Madrid’de finans merkezi çevresinde zeytin ormanı

Prof. Özkaya, İspanya’da bir bankanın finans merkezi çevresine yerleştirilen yaşlı zeytin ağaçlarını örnek göstererek, bu ağaçların dünyanın çeşitli yerlerinden toplanıp başarıyla taşındığını ve adapte edildiğini anlattı.

‘Zeytine doğal saksı: Derin çukur, uygun karışım’

Özkaya, zeytin ağaçlarının yeni yerlerine dikilirken, kök gelişimini destekleyecek özel toprak karışımları kullanılarak hazırlanan ‘doğal saksılar’ ile taşınabileceğini belirtti. Bu yöntemle ağaçların kök sistemlerinin güçlenip tutunabileceğini söyledi.

‘Verime ulaşması 5-6 yılı bulabilir’

Zeytin ağaçlarının taşınmadan önce budanması gerektiğini vurgulayan Özkaya, ağacın yaprak alanının azaltılmasıyla kök sistemiyle dengeli bir yeniden büyüme sürecinin desteklenebileceğini söyledi. Taşındıktan sonra ağacın eski verimine ulaşmasının 5 ila 6 yıl sürebileceğini ekledi.

Zeytin ağaçlarının aşırı sulamadan kaçınılarak kuraklık ve suya bağımlılığa karşı daha dirençli hale getirilebileceğini belirten Özkaya, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

Son Haberler

Enerji İçeceklerinin Kalp Üzerindeki Tehlikeli Etkileri

Sivas Medicana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, aşırı enerji içeceği tüketiminin kalp ritim bozukluklarına…

15 Temmuz 2025

Trump ile Putin Arasındaki Gergin İlişkiler ve Gelecek Planları

ABD Başkanı Donald Trump, İngiliz yayın kuruluşu BBC ile gerçekleştirdiği özel bir röportajda, Rusya ile…

15 Temmuz 2025

15 Temmuz’un Yıl Dönümünde Şehit Ailesine Anlamlı Ziyaret

15 Temmuz hain darbe girişiminde hayatını kaybeden kahraman polis memuru Sevda Göngür'ün ailesi, darbe girişiminin…

15 Temmuz 2025

15 Temmuz Gecesinin Kahramanı Gazi İdris Akdoğan’ın Hikayesi

15 Temmuz Milli İrade Ocakları'nın Genel Başkan Yardımcısı, Malatyalı Gazi İdris Akdoğan, 2016 yılında yaşanan…

15 Temmuz 2025

15 Temmuz Kahramanı Serkan Göker’in Ailesi Acılarını Paylaştı

Ankara Gölbaşı'nda gerçekleşen hain saldırıda hayatını kaybeden Özel Harekat Polisi Serkan Göker'in ailesi, olayın üzerinden…

15 Temmuz 2025

Tijen Karaş kimdir, şu an ne yapıyor, kaç yaşında? 15 Temmuz’da silah zoruyla bildiri okutulmuştu

15 Temmuz darbe girişiminin simge isimlerinden biri haline gelen Tijen Karaş, TRT ekranlarında silah zoruyla…

15 Temmuz 2025