Türkiye’nin yedinci en büyük gölü olan Burdur Gölü, son yıllarda karşılaştığı kuraklık, kaçak sondajlar ve yanlış sulama yöntemleri gibi etkenlerle hızla su kaybediyor. Özellikle son üç yılda bölgede yağışların azalması, gölün su seviyesinin düşmesine neden oluyor.
Burdur Gölü’nde Su Seviyesinde Dramatik Düşüş
1971 yılında gölün su seviyesi 857,37 metre iken, 2025 itibarıyla bu seviye 836,72 metreye düşmüş durumda. Gölün yüzey alanı ve hacmi de benzer şekilde azalmıştır. 1971’de 17,998 hektar olan göl yüzeyi, 2025’te 11,644 hektara düşmüştür. Su hacmi ise aynı dönemde 3,575 hektometreküpten 3,480 hektometreküpe gerilemiştir.
Kuraklık ve çevresel etmenlerle mücadele eden Burdur Gölü, aynı zamanda çevre kirliliği ile de boğuşmaktadır. Göl kenarına bırakılan çöpler ve metan gazı çıkışları, gölün ekosistemini tehdit ediyor.
‘Burdur Gölü için Acil Eylem Gerekli’
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden Prof. Dr. İskender Gülle, Burdur Gölü’nün kurtarılması için acil önlemler alınması gerektiğini belirtiyor. Gülle, özellikle yağış miktarındaki azalmaların tüm bölgeyi olumsuz etkilediğini ve bu durumun alınacak eylemlerle düzeltilmesi gerektiğini vurguluyor.
Sivas'ın İmranlı ilçesinde başlayan yangın, bir samanlık, ahır ve eve zarar verdi. Yangına müdahale çalışmaları…
Bursa'nın Kestel ile Gürsu ilçeleri arasında başlayan ve şiddetli rüzgarlar sebebiyle Karahıdır Mahallesi'ne ulaşan orman…
Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde, otoyoldan geçmeye çalışan bir yaya, yolcu otobüsünün çarpması sonucu hayatını kaybetti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara'daki Yangın Yönetim Merkezi'nden yaptığı açıklamada, ülke genelinde toplam…
Bursa'nın Kestel ve Gürsu ilçeleri arasındaki ormanlık alanda çıkan yangın, gece saatlerinde rüzgarın da etkisiyle…
Bursa'nın Kestel ve Gürsu ilçeleri arasında yer alan ormanlık alanda meydana gelen yangın, şiddetli rüzgarlar…