Kategori: En Son Haberler

Uzun süre kullanılan maskedeki bakterilerin laboratuvarda açığa çıkması

Korona virüsü salgını sürecinde maske kullanmanın önemi tüm bilim camiası tarafından kabul edilmiştir.

Doğru kullanılırsa, antivirüs maskeleri uzun süre kullanıldığında tehlikelidir. Mikrobiyoloji Anabilim Dalı akademisyenleri tarafından yapılan testte 1 hafta süreyle kullanılan maskede bulunan bakteriler ortaya çıktı.

“Maskeleri günlerce tekrar tekrar kullanmanızı kesinlikle önermiyoruz”

Uzun süredir kullanılan maskelerin ne kadar temiz olduğu konusunda bilgi veren Doç. OMÜ Mikrobiyoloji Bölümünden. Yeliz Tanrıverdi Çaycı, “Maalesef halk arasında maskelerin 1 gün, 1 hafta veya daha uzun süre kullanıldığını duyuyoruz. Cerrahi maskelerin özellikle nemli, öksürdüğünde ve hapşırıldığında tekrar kullanılmamasını istiyoruz. Aynı gün bile hapşırma, öksürme ve nemlenme hissediyorsak, bir hafta bir yana, mutlaka maskelerimizi değiştirmeliyiz. Aksi takdirde çeşitli bakteri ve mikroorganizmalar burada çoğalabilir. Testimizde görüldüğü gibi 1 haftalık maskede birçok bakteri büyüyebilir ve kullanıcının sağlığına zarar verebilir. Aynı zamanda maskenin etkinliğini de azaltır. Bu nedenle maskeleri günlerce tekrar tekrar kullanmanızı kesinlikle önermiyoruz ”dedi.

“Tıbbi maskeler asla tekrar tekrar yıkanmamalı ve kullanılmamalıdır”

Bez maske yerine medikal maske kullanılmasını öneren Doç. Çaycı, “İnsanlar kalabalık bir ortama giriyorlarsa cerrahi maske takmalarını tavsiye ediyoruz. Maskeleri yüzlerine takmalı, orta kısma asla elleriyle dokunmamalıdır. Çıkarırken lastik parçalardan tutulmalı ve uygun şekilde atılmasını tavsiye ederiz. Tıbbi maskeler asla tekrar tekrar yıkanmamalı ve kullanılmamalıdır. Bez maskeler kullanılabilir ancak kullanımdan sonra yüksek ısıda yıkanmalı ve ütülenmelidir. “Özellikle kalabalık bir ortama girecekseniz, kumaş maske yerine tıbbi maske kullanmanızı öneririz.”

“Eller dezenfektanın yanı sıra sabun ve suyla yıkanmalıdır”

OMÜ Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında yapılan el yıkamada sabun ve suyun önemi vurgulanmıştır. Ellerdeki bakteriler için en etkili yöntemin su ve sabun olduğunu belirten Doç. Dr. Yeliz Tanrıverdi Çaycı, “El yıkama her zaman önemliydi, günümüzde daha önemli hale geldi. Yaptığımız bir deneyde ellerimizi yıkamadan önce elimizden birkaç örnek aldık. Sonra ellerimizi sabun ve suyla yıkadık ve antiseptik bir solüsyonla temizledik. Deney sonrası dezenfektan kadar su ve sabunla yıkadıktan sonra bakteri oranlarının gözle görülür şekilde düştüğünü gördük. Dezenfektan gerektiğinde kullanılabilir ancak özellikle ellerimizi su ve sabunla yıkamalıyız. “

Oğuzhan Uysal-Ünsal Karka

Son Haberler

Borsa İstanbul 2022 yılında dünyada en fazla kazandıran borsa oldu

Küresel enflasyonda artış, gelişmiş ülke merkez bankalarının güçlü parasal sıkılaşma adımları, artan resesyon endişeleri ve…

9 Haziran 2023

Onu gören şaşırıyor: İkinci el otomobil fiyatına alıcısını bekliyor

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte Düzce'de hazırlıklar başladı. Kurban kesmek isteyen vatandaşlar besi çiftçiliklerine ya da…

9 Haziran 2023

Avrupa’nın en büyüğü İstanbul’da belli oluyor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 68. sezonun finali Inter ile Manchester City takımları arasında oynanacak. Atatürk Olimpiyat…

9 Haziran 2023

Şahap Kavcıoğlu yeni BDDK Başkanı oldu

Atama Kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de şu ifadeler yer…

9 Haziran 2023

Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na…

9 Haziran 2023