Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyeleri, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Artvin Çoruh Üniversitesi öğretim üyelerinin de dahil olduğu ekip ile gerçekleştirilen çalışma, nükleer fizik alanında önemli bir adım olarak kayda geçti. Yapay zeka teknolojisi kullanarak oluşturulan hesaplama modülü, atomların yaşam süreleri ile ilişkili fisyon bariyer seviyelerini tespit etme konusunda öncü sonuçlar elde etti.
Makale, dünyanın önde gelen bilimsel dergilerinden biri olan “Journal of Physics G: Nuclear and Particle Physics” dergisinde yayımlandı. Bu dergi, Web of Science (WOS) dergi sıralamasında nükleer fizik alanında 5. sırada yer alıyor. Modül, doğada bulunmayan ve henüz sentezlenmemiş süper-ağır atom çekirdekleri için kullanılabiliyor. Atomların yaşam süreleri ile doğrudan ilişkili olan fisyon engel düzeyinin tespit edilmesi, nükleer uygulamalar açısından oldukça önemli bir parametre.
Bu çalışma, yapay zeka teknolojisinin nükleer fizik alanında kullanımını göstermesi açısından büyük bir önem taşıyor. Ayrıca, bilim insanlarının yeni matematiksel ve hesaplamalı yöntemler geliştirerek farklı alanlarda kullanabileceği bir yöntem olarak da değerlendirilebilir.
Sivas'ta düzenlenen bir operasyonda, kaçak sigara üretimi için kullanılan makine ve malzemeler ele geçirilerek bir…
Sivas'ta düzenlenen Türk Mutfağı Haftası kapsamında, zengin yöresel mutfak kültürü tanıtıldı ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.
Ülkemizin zengin mutfak kültürünün tüm dünyaya tanıtılması amacıyla Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine…
Sivas'ta görme engelli bireyler için geliştirilen 'Dokun Taş' isimli zeka oyunu, dokunsal algıları ve stratejik…
Sivasspor’da yaklaşan genel kurul taraftarların da gerçek taleplerini gün yüzüne çıkarıyor. Son günlerde medyada yer…
‘Adile’ filmiyle gündeme bomba gibi düşen Meltem Kaptan, canlandırdığı Adile Naşit karakteriyle büyük takdir topladı.…