Kategori: En Son Haberler

Koronavirüsü öldüren maskede seri üretim başladı

Tekstil firması CEO’su Ümit Çelik, “Bu maskenin vatandaşın önceliği olmasını istiyoruz. Yaptığımız kumaş ilk yıkamada virüsün yüzde 99,6’sını, 20 yıkamadan sonra yüzde 96’sını öldürebiliyor. Bağımsız laboratuvarlarda test edilmiştir. “Ülkemizin ve ardından dünya insanlarının sağlığına katkıda bulunacağız.”

Corona virüsünün aşı çalışmaları dünya genelinde tüm hızıyla devam ediyor. Bu çalışmalar devam ederken Adana’da Ar-Ge ve İnovasyon Uzmanı Endüstri Mühendisi Reşan Arlıer ve tekstil firması Ümit Çelik CEO’su tarafından geliştirilen corona virüsü öldüren kumaş tüm testleri geçti.

Ekip, İngiltere’deki Microbiological Solutions LTD – MSL laboratuvarında onaylanan kumaşın Bursa ve Gaziantep fabrikalarında üretimini tamamladı. Sağlık çalışanlarının kumaş, tulum ve giysilerinden yapılan maskelerin seri üretimine Adana ve daha birçok şehirde atölyelerde başlandı.

Covid-19 dahil diğer virüsleri ve bakterileri etkisiz hale getiren özel bir teknoloji ile üretilen kumaştan üretilen maskeler, su itici özellikte olup, yüzde 90 hava filtrasyonu sağlayarak insanları korur ve 20 yıkamaya kadar tekrar kullanılabilir. Covid-19 dahil diğer virüsleri ve bakterileri yüzde 96,6 oranında etkisiz hale getirmek için analiz edilen kumaştan 20 yıkamadan sonra bile eşarp, eşarp, battaniye ve seccade yapılacak.

Öte yandan atölyede yapılan denemelerde maske takılarak yakılan çakmağın içindeki yangının söndürülemediği, maskenin hem içeriye hem dışarıya hava salmadığı görüldü.

“Virüsü öldürür”

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan firmanın CEO’su Ümit Çelik, kumaşın aslında virüsü 20 yıkamadan sonra bile öldürdüğünü, ancak kullanılan iplerin 20 yıkamaya kadar dayandığını belirterek, “Temelde sorunlardan yola çıktım. insanlar her gün maske buluyor. Bu konuyu bir Alman firmasına açtım. İki buçuk ay süren bir çalışma yaptık. Kimyasallar üzerinde çalıştık ve o şirketle bir yere geldik. Daha sonra 2 firma fabrikalarını bize açtı ve deneme ürünleri yaptık. Daha sonra bu kumaşı tescil ettirmek için yurt dışına ürünümüzü gönderdik ve ödüllendirildi. Yaptığımız kumaş ilk yıkamada virüsün yüzde 99,6’sını, 20 yıkamadan sonra yüzde 96’sını öldürebiliyor ”dedi.

“Seri üretim yapıyoruz”

Maske haricinde kumaştan yapılacak ürünlerin ilk sağlık personeline sunulacağını belirten Çelik, “Bu kumaşla ilk olarak sağlık personeline yardımcı olacak ürünler yapmak istedik. hastane. Sonra maske yapalım diye düşündük. Şimdi son noktadayız. Seri üretim yapıyoruz ”.

“Ülkemizin önceliği”

Kumaşın virüsü öldürme kabiliyetinin maske haline geldikten sonra da devam ettiğini kaydeden Ümit Çelik, bunu kayıt altına almak için teste de gönderdiklerini belirterek, daha sonra şunları söyledi:

“Vatandaşların kafasında herhangi bir şüphe olmaması için maske taktıktan sonra kumaşın aynı özelliği taşıyıp taşımadığını teste gönderdik. Bu test sonuçları 2-3 gün sonra gelecek ve daha sonra maskemizin her gün 20 yıkamaya kadar su geçirmez olmayacağını, bakteri üretmeyeceğini ve virüsü de öldüreceğini kaydetmiş olacağız. Maskeyi yıkarken çok özel bir kimyasala ihtiyacınız yoktur. Elde ılık su ve biraz sabunla yıkanabilir. Böylelikle ülkemizin ve ardından dünya insanlarının sağlığına katkı sağlayacağız. ”

“İnsanları virüsten koruyun”

Şu an fiyatı belirlemekte zorlandıklarını belirten Çelik, “Yaptığımız işlerin maliyetlerini de eklersek çok ciddi bir bedel var. Ancak 20 yıkamaya kadar antibakteriyel ve antiviral özelliklerini koruduğu için maskenin piyasadaki maskelerden 20 kat daha pahalı olması mantıklıdır. Ancak vatandaşlar için çok pahalı olmaması gerektiğinden 8-10 kat fiyat belirleyeceğiz. Bu maskenin vatandaşın önceliği olmasını istiyoruz. “Bu maskeyi bizden sonra başkaları yapsın ama asıl hedef insanlar virüsten korunmalı” dedi.

“Üretimde sorun yaşamıyoruz”

Türkiye’nin tekstil sektöründe dünya çapında bir üne sahip olduğunu dile getiren ümit, çelik üretiminin her türlü stok sıkıntısından kaynaklanacağını vurgulayarak, “Türkiye Tekstil akla geliyor. Ciddi bir üretim var. Bu kumaşta üretim kapasite sorunumuz olacağını düşünmüyorum. Çünkü Türkiye, dünya tekstil sektöründe çok önemli bir yer, sadece kimyasal operasyonlar yapacak makine parkıyla sınırlı kalacağız, gözlemlediğim kadarıyla ülkedeki tüm vatandaşlar maskeyi kullansa bile alıyoruz Cerrahi kıyafetlerde ve medikal giysilerde sağlık çalışanlarının önceliği olacak. Maske tarafında hem sağlık çalışanlarımız hem de biz buna ihtiyacımız var. “Maskenin üretim oranı her iki taraf için aynı olacak.”

Ar-Ge ve İnovasyon Uzmanı Endüstri Mühendisi Reşan Arlıer, dünyada ilk kez bu özelliklere sahip bir kumaş üretildiğini belirterek, “Amacımız bu ürünü tamamen yerelleştirmek ve millileştirmek ve katma değeri daha yüksek ürünler üretmek. Kumaşın patentini almak için Türk Patent Enstitüsü’ne. “Bulunana kadar ve sonrasında insan sağlığını koruyacak bir kumaş üretmekten gurur ve mutluluk duyuyoruz.”

Umutcan Isledici – Elif Ayşenur Koyu

Son Haberler

Borsa İstanbul 2022 yılında dünyada en fazla kazandıran borsa oldu

Küresel enflasyonda artış, gelişmiş ülke merkez bankalarının güçlü parasal sıkılaşma adımları, artan resesyon endişeleri ve…

9 Haziran 2023

Onu gören şaşırıyor: İkinci el otomobil fiyatına alıcısını bekliyor

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte Düzce'de hazırlıklar başladı. Kurban kesmek isteyen vatandaşlar besi çiftçiliklerine ya da…

9 Haziran 2023

Avrupa’nın en büyüğü İstanbul’da belli oluyor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 68. sezonun finali Inter ile Manchester City takımları arasında oynanacak. Atatürk Olimpiyat…

9 Haziran 2023

Şahap Kavcıoğlu yeni BDDK Başkanı oldu

Atama Kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de şu ifadeler yer…

9 Haziran 2023

Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na…

9 Haziran 2023