Kategori: En Son Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, corona virüs aşısının başlayacağı tarihi açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Barajlarda yaşanan su sıkıntısına değinen Erdoğan, barajların bir kısmının şu anda neredeyse tamamen boş olduğunu, diğerlerinde ise su seviyesinin çok düşük bir dönemden geçtiğini kaydetti. Her 100 yılda bir görülebilecek böylesine büyük bir kuraklık tehdidi karşısında önlemlerin hep birlikte alınması gerektiğine işaret eden Erdoğan, günlük kullanımdan tarımsal sulamaya kadar her alanda tasarrufu esas alan bir anlayışla hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Türkiye’de tarımda kullanılan 3, 2’den fazla su olan Erdoğan, “Sulama tesisleri, barajlar, göletler ve bunun için depolama alanlarının yapımına hız veriyoruz. Ayrıca yer altı barajlarına da başladık. Son 10 yılında yılda 600 baraj, 590 hidroelektrik santrali ve 262 içme suyu tesisi inşa edildi.Bu yıl depolama alanlarımızın hacmini 180 milyar metreküp, sulanan alanların büyüklüğünü 6,9 milyar hektara çıkarmayı hedefliyoruz ”dedi.

“İçme suyu yatırımlarına hız vereceğiz”

İçme suyu yatırımlarına hız verileceğini belirten Erdoğan, toplam içme suyu kapasitesinin 4,8 milyar metreküpe ulaşacağını söyledi. Sulama yatırımlarının hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bütçesinin yaklaşık 2 buçuk kat artırıldığını belirten Erdoğan, “Böylece mevcut su kaynaklarımızın en verimli şekilde kullanılmasını sağlayacağız. hem tarımsal üretimde hem de içme suyu hizmetlerinde. Mevcut kaynakları en iyi şekilde kullanmanın ana yolu tasarruf etmektir. Açık sistemlerden kapalı sistemlere, yabani sulamadan basınçlı sulamaya geçişi önceliklendirerek su kayıplarını azaltacağız. İçme suyunda önemli bir tasarruf potansiyeli olduğunu görüyoruz. Doğru yöntemler ve bilinçli tüketim ile sulamada yüzde 50’ye yakın tasarruf sağlayabileceğimize inanıyoruz ”dedi.

Enerjinin sürdürülebilir kalkınmanın temel altyapısı olduğunu kaydeden Erdoğan, “Enerji tedariğinde hedeflerimiz doğrultusunda bir seviyeye ulaşmazsak diğer atılımlarımızın başarı şansı yok. Bunun için yeni yatırımları hayata geçirirken bir yandan da verimliliği artırmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz 18 yılda yaptığımız yatırımlarla ülkemizin toplam enerji kurulu gücünü 32 bin megawatt’tan 96 bin megawatt’a çıkardık. 19 bin megavattan 56 bin megavat’a yükselttiğimiz yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretiminde en büyük atılımı gerçekleştirdik. Bu hükümet bunu yaptı. Sadece geçen yıl devreye alınan kurulu güç 4 bin 900 megavat olup bunun yüzde 98’i yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor. Karadeniz’de bulduğumuz rezerv enerjide dışa bağımlılığımızın en önemli kalemi olan doğalgazda yeni bir dönem açtık. Enerji verimliliğini artırarak geleceğimize daha emin bakmak istiyoruz. Bunun için 2 yıl önce başlattığımız Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 24 milyar ton petrole eşdeğer bir tasarruf sağlamayı hedefliyoruz.

2023 yılına kadar enerji tüketiminde yüzde 14’lük bir tasarruf oranına ulaşmayı planladıklarını ifade eden Erdoğan, “Son 2 yılda yaptığımız uygulamalarla 1 milyar dolara yakın tasarruf seviyesine ulaştık. Bu konuda özellikle kamu binalarında ve sanayide çok önemli sonuçlar aldık. İnşallah 2033 yılına kadar enerjide tasarruf ettiğimiz miktarı 30 milyar doların üzerine çıkaracağız ”dedi.

“Hedefimiz altın üretimini 100 tona çıkarmak”

Her alanda ülke kaynaklarının en üst düzeyde seferber edilmesi için çalışmalar yapıldığını ifade eden Erdoğan, bunlardan birinin altın üretimi olduğuna dikkat çekti. “Geçtiğimiz yıl altın üretimimiz 42 ton ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu üretimin ekonomimize katkısı 2,4 milyar dolar. “Hedefimiz, katma değeri en yüksek ürünlerden biri olan altın üretimini önümüzdeki 5 yıl içinde 100 tona çıkarmak.”

Erdoğan vatandaşları çağırdı

Bugün yapılan toplantının ana gündem maddelerinden birinin korona virüsü önlemleri olduğunu anlatan Erdoğan, alınan tedbirler sayesinde salgının artış hızının önemli ölçüde düştüğünü, azalan vaka ve ağır hasta sayılarına paralel olarak salgının sağlık sistemi üzerindeki yükü önemli ölçüde hafifletildi. Bu kazanımları korumak ve ilerletmek için 83 milyon kişinin birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Salgın tedbirlerinin faaliyetlerinden uzaklaştırılan vatandaşlarımız başta olmak üzere esnafımız, öğrencilerimiz ve çalışanlarımızın yol açtığı sorunları yakından biliyoruz. Tüm dünya ile bu soruna kalıcı bir çözüm bulana kadar kendimizi salgından koruyacak önlemlerle hayatımıza devam etmeliyiz. Bu önlemlerden en önemlisi ‘tamam’ dediğimiz temizlik, maske ve mesafedir. Vaka sayısının belirli bir sayının altına düşmesi ile elbette kısıtlamaları daha önce yaptığımız gibi kademeli olarak azaltacağız. Her bireyin kesinlikle kendi önlemlerini uygulamaya devam etmesi zorunludur ”.

“Aşı kampanyamız Perşembe veya Cuma başlayacak”

Aşı denemelerinin mevcut aşamada önemli bir ayağı olan salgınla mücadele yarattığını belirten Erdoğan, dünyada tüm aşı geliştirme çalışmalarını yakından takip ettiğini, uygulama aşamasından temin edildiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çin menşeli bir aşıyı ülkemize çoktan getirmeye başladık. Ülkemize ilk etapta 3 milyon doz aşı geldi. Alman menşeli bir aşı için anlaşma yaptık, ancak görüşmeler devam ediyor. Henüz karşılıklı olarak nihai kararı vermedik. Rus ve İngiliz aşıları ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ülkemize kullanıma sokulmak üzere gelen aşıların gerekli test süreçleri tamamlanır tamamlanmaz belirlenen öncelik sırasına göre uygulama başlatılacaktır. Bakanımız Perşembe veya Cuma olacağını söylüyor. Bu nedenle bu aşı kampanyasının belirlenen sıraya göre Perşembe veya Cuma günü başlamasını umuyoruz. En önemlisi kendi aşımızın geliştirilmesidir. Üniversitelerimiz, kurumlarımız ve şirketlerimizin birçoğu bu amaçla yoğun çaba içindedir. İnşallah bu felaketi hep birlikte atlatır ve hedeflerimize tam kapasite ile yürümeye devam ederiz ”dedi.

Hülya Keklik – Derya Yetim

Son Haberler

Borsa İstanbul 2022 yılında dünyada en fazla kazandıran borsa oldu

Küresel enflasyonda artış, gelişmiş ülke merkez bankalarının güçlü parasal sıkılaşma adımları, artan resesyon endişeleri ve…

9 Haziran 2023

Onu gören şaşırıyor: İkinci el otomobil fiyatına alıcısını bekliyor

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte Düzce'de hazırlıklar başladı. Kurban kesmek isteyen vatandaşlar besi çiftçiliklerine ya da…

9 Haziran 2023

Avrupa’nın en büyüğü İstanbul’da belli oluyor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 68. sezonun finali Inter ile Manchester City takımları arasında oynanacak. Atatürk Olimpiyat…

9 Haziran 2023

Şahap Kavcıoğlu yeni BDDK Başkanı oldu

Atama Kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de şu ifadeler yer…

9 Haziran 2023

Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na…

9 Haziran 2023