Kategori: En Son Haberler

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakan Koca’dan açıklama!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2021 yılının ilk Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı. Koca, toplantının ana gündeminin aşılama olduğunu belirtti. Bugün itibariyle 50 milyon doz inaktif aşı için kesin anlaşma yapılmış ve 3 milyon dozun ilk kısmı depolarımıza teslim edilmiştir. 4.5 milyon doz garanti ve 30 milyon doza varan anlaşmamız imzalandı. Satın alma planının detayları netleştikçe sizi bilgilendirmeye devam edeceğim ”.

Rusya ve İngiltere’de geliştirilen adenovirüs bazlı aşılar için görüşmelerin sürdüğünü belirten Koca, “İlk olarak aşı programına başlayacağımız inaktif aşı hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Bildiğiniz gibi ülkemizde bu aşının klinik çalışması devam etmektedir. Aşılama programına başlamak için aşı ile ilgili çalışmayı yürüten bilim adamlarımızdan ara sonuçlar talep ettik. Ara sonuçlara göre aşının yeterince güvenli ve etkili olduğunu anladık ve Acil Kullanım Onayı sürecini başlattık. Şu anda teslim edilen aşılar için güvenlik testleri devam etmektedir.

Testler tamamlanır tamamlanmaz sonuçların uygun olması halinde Acil Kullanım Onayı verilecektir. Klinik deneme aşamasında ara sonuçlar talep ettikten ve aşının güvenli olduğunu gördükten sonra, araştırmayı yapan bilim adamlarımıza artık yeni gönüllüleri kabul etmeyecekleri bildirildi. Aşının güvenli olduğu tespit edildiğinde, yeni gönüllüleri işe almaya devam etmemek gerekir. Şimdiye kadar, 17.700 doz aşı 10.000’den fazla gönüllüye uygulanmıştır ve sonuçlar halen izlenmektedir. İnaktif aşının menşe ülkesi uzun süredir Acil Kullanım Onayı almıştır. Acil Kullanım Onayı verilirken çalışma ile ilgili en güncel veriler incelenecek ”dedi.

Aşılama çalışmalarının devam ettiği bir diğer ülke Endonezya ile iletişiminin sürdüğünü bildiren Koca, “Karşılıklı bilgi paylaşımı düzenli olarak yapılıyor. Endonezya’daki aşılama programının 13 Ocak’ta başlayacağı öğrenildi. Çalışmanın devam ettiği Brezilya’da bugün sonuçlar açıklandı ve aşının hafif vakalarda% 78, orta ve ağır vakalarda% 100 etkili olduğu açıklandı. Brezilya’da yapılan çalışma sadece virüse en çok maruz kalan grup olan sağlık çalışanlarında gerçekleştirildi. Karşılıklı bilgi paylaşımımız devam edecek ”dedi.

“60 yaş üstü kişiler için güvenlik çalışmaları yapıldığı ve yeni verilerin değerlendirilmesinin ve bu grupta kullanılmasının önünde bir engel olmadığı anlaşılmıştır.”

Bilim Kurulu’nda 60 yaş üstü kişilerin inaktive aşı ile aşılama durumunun da değerlendirildiğini belirten Koca, “Aşının 60 yaş üstü kişilere uygun olup olmayacağının değerlendirilmesinde Faz III deneyleri yapıldı. Faz I ve Faz II’de gerçekleştirildi ve yeni verilerin değerlendirilmesi ve bu grupta kullanılmasının önünde bir engel olmadığı anlaşıldı.

Bu kapsamda Acil Kullanım Onayı sonrasında yaşlılar ve kritik görevdeki kişilerden başlayarak 18 yaşın üzerindeki tüm uygun vatandaşların aşılanması hedeflenmektedir. Bu süreçte aşıların tedarik planına uygun olarak kademeli olarak ülkemize ulaşmasını bekliyoruz. Aşı program dahilinde alındığı için Bilimsel Komitemizin belirlediği risk sıralamasına göre vatandaşlarımızı aşılayacağız ”dedi.

“İkinci aşı dozu için ilk aşı uygulamasından 28 gün sonra benzer randevuları alabilecekler.”

Aşı lojistiği planlaması, Aile Sağlığı Merkezleri başta olmak üzere tüm hastanelerimiz dahil olmak üzere yaygın aşılama merkezlerinin organize edildiğini belirten Koca, “Tüm sürecin dijital olarak izlenmesini ve risk öncelikli kurumların veri tabanlarının oluşturulmasını sağlayacak uygulamalar başlamak üzere. Tamamlandı.

Vatandaşlarımızın randevu süreçleri ve aşılara erişim yolları hakkında bilgi edinebilecekleri ve aşılarla ilgili detaylı bilgilere ulaşabilecekleri web sitemiz önümüzdeki günlerde faaliyete geçecektir. Vatandaşlarımız ait oldukları sosyal ve demografik grupların sırasını web sayfasında takip edebilecekler. Aşı tahsis bilgileri hakkında e-Nabız ve MHRS gibi kanallardan haberdar olabilecekler, MHRS üzerinden randevu alarak ücretsiz aşı yaptırabilecekler. Aşı iki doz halinde yapılacaktır. “İkinci aşı dozu için ilk aşı uygulamasından 28 gün sonra benzer randevuları alabilecekler.”

Mehmet Kalay

Son Haberler

Borsa İstanbul 2022 yılında dünyada en fazla kazandıran borsa oldu

Küresel enflasyonda artış, gelişmiş ülke merkez bankalarının güçlü parasal sıkılaşma adımları, artan resesyon endişeleri ve…

9 Haziran 2023

Onu gören şaşırıyor: İkinci el otomobil fiyatına alıcısını bekliyor

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte Düzce'de hazırlıklar başladı. Kurban kesmek isteyen vatandaşlar besi çiftçiliklerine ya da…

9 Haziran 2023

Avrupa’nın en büyüğü İstanbul’da belli oluyor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 68. sezonun finali Inter ile Manchester City takımları arasında oynanacak. Atatürk Olimpiyat…

9 Haziran 2023

Şahap Kavcıoğlu yeni BDDK Başkanı oldu

Atama Kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de şu ifadeler yer…

9 Haziran 2023

Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na…

9 Haziran 2023