Kategori: En Son Haberler

86 yıl sonra, pranga kalktı

Danıştay 10. Odası dün Ayasofya’nın kararını açıkladı. 1934 yılında Bakanlar Kurulu tarafından alınan Ayasofya’yı camiden müzeye dönüştürme kararı iptal edildi. Fatih Sultan Mehmed’in güvendiği Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinin önündeki tüm engeller kaldırıldı.

DANIŞMAN SAVAŞÇI “REDDEDİN” DEDİ

2 Temmuz’da açılan davanın duruşmasında davacı tezi savundu ve Başkanlık kararı mahkemenin takdirine bıraktı. Öte yandan Danıştay Savcısı, Bakanlar Kurulu kararının karar tarihi itibariyle yasaya uygun olduğunu ifade etmiştir. “Ayasofya hakkındaki karar geçmişte Bakanlar Kurulu tarafından alınmıştı. Ayasofya’yı açmak Bakanlar Kurulunun, yani Başkanlığın takdirindedir, bu yüzden davanın reddedilmesi gerekir. “Daire başkanı Yılmaz Akçil de kararın daha sonra açıklanacağını belirterek duruşmayı sona erdirdi.

CAMİDEN KULLANILAMIYOR

Karar dün açıklandı. Ayasofya’nın, statüsünü korurken yasal düzen ile güvence altına alınan vakfın temeli olan Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı’nın mülkiyeti olduğu vurgulandı. Ayrıca Ayasofya’nın vakfın iradesinin gerektirdiği şekilde cami olarak sürekli kullanıma sunulduğu ve caminin niteliği ile tapu belgesine kaydedildiği belirtildi. Gerekçe dedi ki:

Kuşkusuz, devletin vakfın varlıklarının vakfın iradesine uygun olarak kullanılmasını sağlama yükümlülüğü vardır ve vakfın ilgili iradesini ilgili olarak ortadan kaldıracak şekilde müdahale etmemek için olumsuz bir yükümlülük vardır. vakfın mülkiyetine ve haklarına. Vakıf ve haklara ait taşınmaz malların, vakıf ile birlikte kullanılmaya bırakılan toplum tarafından kullanılmasının önlenemeyeceği ve bu kurumun yasal olarak kullanılması mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır. vakıf makbuzuna tahsis edilen cami niteliğinden başka bir amaç. Ayasofya’nın cami olarak kullanılmasına son vermek ve müzeye dönüştürmek üzere kurulan Bakanlar Kurulu kararına uygun olarak, herhangi bir yasallık yoktu. Bakanlar Kurulunun oybirliği ile kararına oybirliğiyle karar verildi.

FATİH YATAK ODASI

537 yılında açılan Açılan Ayasofya, 915 yıl kilise, 481 yıl cami ve 86 yıl müze olarak kullanıldı. Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’u fethettikten sonra ilk Cuma namazını kuran Ayasofya’yı camiye çevirdi. O zamandan beri Ayasofya, Osmanlı İmparatorluğu’nun saray camisi olarak kullanıldı. Mısır ve Arap Yarımadası’nın fethinden sonra Yavuz Sultan Selim Han, halifelik kartını burada giydi. Fatih Sultan Mehmed, Ayasofya Camii’nin Vakfında lanetlenmişti, “Vakfta, Tanrı’nın, meleklerin ve tüm halkın laneti üzerinde değişiklik yapan herkes.” Buna rağmen Ayasofya, cumhuriyetin ilk dönemlerinde müzeye dönüştürüldü. İlk Türk ibadet davaları burada yapıldı.

DİYANET’E TRANSFER

1934 yılında Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla müzeye dönüştürülen Ayasofya, Cumhurbaşkanının imzasıyla ibadete açılacak Diyanet İşleri Başkanlığına devredildi. Recep Tayyip Erdoğan. Ayasofya Camii’nin müzeye dönüştürülmesine ilişkin 1934 sayılı Bakanlar Kurulunun Kararının, tekrarlanan sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararında Bakanlar Kurulu 10. Odasının kararı ile iptal edildiği hatırlatıldı. Resmi Gazete. Bu kapsamda 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 35. maddesi uyarınca Ayasofya Camii yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığına devredildiği ifade edilmiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu Cumhurbaşkanının Kararını sosyal medya hesabından “İyi şanslar” notuyla paylaştı.

ŞİMŞİRGİL: DANIŞMAN YANLIŞI DEĞİŞTİRDİ

Yazarımız Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Danıştay kararıyla hatayı temelden değiştirdiğini söyledi. Şimşirgil: Ayasofya’nın cami olması Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethettiğinde aldığı ilk karardır. Bir bakıma Ayasofya bir fetih sembolü olarak görülüyor, bir “kılıç hakkı” olarak kabul ediliyor. Bu nedenle Ayasofya, ‘İstanbul bizimdir’ demenin temelidir. Bu bakımdan, Batı geçen yüzyılda İstanbul’u işgal ettiğinde, önce Ayasofya’ya döndü. Sultan Vahideddin Han bile Ayasofya’nın korunması için özel muhafız muhafızlarını görevlendirdi. Batı bir tür Ayasofya’yı camiye sindiremedi. Ayasofya müzeye dönüştürüldüğünde milletimizin ruhunda derin yaralar açıldı. Bu karar baştan sona yasal bir skandaldı. Çünkü Ayasofya kıyamete kadar özel bir mülk ve vakıftır. Hiç kimse yasal olarak vakfı kıramaz. Bu nedenle 1934’te Ayasofya’yı Eğitim Bakanlığı’na bağlayarak bir müze yaptılar. Hukuk bunu seksen altı yıl boyunca kırmak zorunda kaldı. Bu nedenle, Danıştay 10. Dairesi çok sağlam bir nedenden dolayı hatayı temelden değiştirmiştir.

Türkiye Gazetesi

Son Haberler

Borsa İstanbul 2022 yılında dünyada en fazla kazandıran borsa oldu

Küresel enflasyonda artış, gelişmiş ülke merkez bankalarının güçlü parasal sıkılaşma adımları, artan resesyon endişeleri ve…

9 Haziran 2023

Onu gören şaşırıyor: İkinci el otomobil fiyatına alıcısını bekliyor

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte Düzce'de hazırlıklar başladı. Kurban kesmek isteyen vatandaşlar besi çiftçiliklerine ya da…

9 Haziran 2023

Avrupa’nın en büyüğü İstanbul’da belli oluyor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 68. sezonun finali Inter ile Manchester City takımları arasında oynanacak. Atatürk Olimpiyat…

9 Haziran 2023

Şahap Kavcıoğlu yeni BDDK Başkanı oldu

Atama Kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de şu ifadeler yer…

9 Haziran 2023

Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na…

9 Haziran 2023