Dünyanın İlk Kehanet Merkezi: 2 bin 600 Yıllık Apollon Tapınağı Ziyarete Açıldı
Aydın, 23 antik kent ve ören yeri ile Türkiye’nin en zengin arkeolojik alanlarından biri olarak kabul ediliyor. Aydın’da devam eden yüzey araştırmaları ve kazı faaliyetleri, bölgenin tarihini gün yüzüne çıkarıyor. Bu çalışmaların öne çıkan sonuçlarından biri de 2 bin 600 yıldır dimdik ayakta duran Apollon Tapınağı’nın hikayesi ve ihtişamıyla ziyaretçilerini büyülemesi oldu. Tapınak, son dönemde yapılan çevre düzenlemesi ve güçlendirme işlemleriyle koruma altına alındı.
Apollon Tapınağı, Efes’teki Artemis Tapınağı ve Sisam Adası’ndaki Heraion Tapınağı’nın ardından dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olma özelliğini taşımaktadır. M.Ö. 8. yüzyılda İyon uygarlığı tarafından inşa edilen bu tarihi yapı, Yunan mitolojisinde Tanrı Kral Zeus’un oğlu Apollon’a adanmıştır. Yapılan test açılışıyla birlikte tapınak, ziyaretçilere resmi olarak açılmıştır.
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Apollon Tapınağı’nda yapılan düzenlemeleri ve inşaat çalışmalarını inceleyerek, 5 Ağustos 2025’te tapınağın test açılışını gerçekleştirdi ve ziyaretçi alımına başladı. Bu gelişme, bölgenin turizm potansiyelini daha da artırmış durumda.
Hüseyin Çalışkan


